Přišla, zůstala, zvítězila. Nejlepší český snímek roku 2023 je podle filmových kritiků Přišla v noci

3. únor 2024

Nejlepším filmem roku 2023 je podle českých filmových kritiků a kritiček černá komedie Přišla v noci od režisérů Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara. Snímek obdržel i cenu za režii a cenu pro nejlepší herečku, kterou získala Simona Peková za roli Valerie.

Ocenění za scénář připadlo Alici Nellis za snímek Němá tajemství, a nejlepší mužský herecký výkon podle kritiků i kritiček předvedl Karel Roden ve filmu Tancuj Matyldo. Nejvýraznějším audiovizuálním počinem roku je podle kritiků výtvarné řešení animovaného filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo, mezi krátkými snímky bodovala Electra animátorky Darii Kaščejevy.

Čtěte také

Slavnostní večer tak měl dva hlavní vítěze: snímek Přišla v noci a animovaný film. Autor celovečerního opusu Tonda, Slávka a kouzelné světlo, režisér a výtvarník Filip Pošivač, byl totiž vyhlášen i Objevem roku. Byť se v oblasti animovaného filmu pohybuje už nějaký čas, kritici, jak si myslí, zohlednili, že teď přichází se svým prvním celovečerním počinem. „A přiznejme si, celovečerák má trochu větší váhu,“ uvažuje. Podle obou úspěšných tvůrců, tedy Pošivače i Kaščejevy, jsou ceny taky povzbuzením pro animátory do další práce. Oba si pochvalují i sounáležitost filmařů tohoto žánru. „Často zní otázka, kde se berou úspěchy současné české animace. Možná je to právě tou sounáležitostí. Jsme jako rodina,“ myslí si Kaščejeva.

Cena za dokument míří mezi střelami na Slovensko

Čtěte také

Úspěch filmu Přišla v noci není překvapivý, kritici šli s filmem empaticky hned od jeho uvedení do kin. Můžou za to příběh, který může zažívat kdokoliv z nás, filmové kvality, a skvělé herecké výkony v čele s vynikající Simonou Pekovou. Ta v soutěži kritiků porazila Reginu Rázlovou, i když i té by – za ztvárnění ženy s Alzheimerovou chorobou – ocenění taky slušelo. Slušelo by i Davidu Prachařovi za osobité uchopení hlavní postavy ve snímku Citlivý člověk, zůstal ale před branami. Nejvíc hlasů získal Karel Roden, filmový syn Reginy Rázlové ze snímku Tancuj, Matyldo.

Nejlepším dokumentem roku 2023 kritici zvolili poetický, hořkosladký snímek Světloplachost. Sledujeme v něm počínající lásku dvou dětí, k jejichž předčasnému dospívání přispívají okolnosti: ruská agrese na Ukrajinu a život v přítmí charkovského metra, kam se obyvatelé města museli uchýlit před ostřelováním raketami a bombami. Autory polohraného, velice citlivě natočeného filmu jsou Pavol Pekarčík a Ivan Ostrochovský. Světloplachost je přitom jedním z mnoha důkazů skvělé kondice českého (československého) dokumentárního filmu. I o tom mluvil vltavský filmový redaktor – a jeden z hlasujících kritiků – Tomáš Pilát v ranní Mozaice.

Nejlepší film
Přišla v noci – Eva Pavlíčková, Pavel Vácha, Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar, Šimon Dvořáček

Nejlepší dokument
Světloplachost – Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík

Nejlepší režie
Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček – Přišla v noci

Nejlepší scénář
Alice Nellis – Němá tajemství

Nejlepší herec
Karel Roden – Tancuj Matyldo

Nejlepší herečka
Simona Peková – Přišla v noci

Audiovizuální počin
Tonda, Slávka a kouzelné světlo, výtvarné řešení – Filip Pošivač

Cena innogy pro objev roku
Filip Pošivač – Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Kategorie Mimo kino
#annaismissing – Pavel Soukup, Lucie Kryzová

Nejlepší krátký film
Electra – Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva)

Spustit audio

Související