Přístaviště pro plavidla u Sokolského ostrova v centru Českých Budějovic bude větší

21. červenec 2021 07:27

Nabídka vodní turistiky v Českých Budějovicích se ještě více rozroste. Vedení města schválilo žádost o rozšíření přístaviště na Sokolském ostrově, kterou předložil provozovatel půjčovny plavidel a kavárny. Ponton by chtěl od příštího roku zvětšit zhruba o 12 metrů.

„Měla by se tam rozšířit půjčovna sportovních potřeb, měly by přibýt i vícemístné kajaky,“ říká náměstek primátora Viktor Vojtko. Žádost teď ještě musí schválit také Státní plavební správa a Povodí Vltavy.

Rada města vydala povolení zatím jen pro příští dva roky. „V oblasti lodní dopravy a mol se toho v poslední době děje poměrně hodně a určitě nechceme, aby se trh dlouhodobě zablokoval a monopolizoval jenom třeba pro jednoho zájemce. Jsme opatrnější, protože zájemců se pravděpodobně bude objevovat v blízké době více,“ vysvětluje Viktor Vojtko.

Čtěte také

Rostoucí popularitu vodní turistiky ve městě potvrzuje také Povodí Vltavy, které kvůli tomu zvětšuje přístav na řece Vltavě u náplavky pod Dlouhým mostem. Nové vývaziště bude hotové letos na podzim.

Podle ředitele státního podniku Petra Kubaly v něm zakotví až třicet větších i menších lodí. „Tímto se opět výrazně zvedne potenciál využití konce hornovltavské vodní cesty. Myslím, že to je zase jedna z bonusových věcí, která nám chyběla a zároveň bude pro vodní turistiku velmi atraktivní,“ uvádí.

Přibližně v září by podle vedení Českých Budějovic měla začít také výstavba laviček přímo nad hladinou řeky Malše před Biskupskou zahradou u Sokolského ostrova. Jde o jeden z projektů, které zvítězily v loňském prvním ročníku participativního rozpočtu.

Spustit audio

Související