Pro maminky i tatínky. Ztraťte kontrolu pod vlivem singlů od JIDa, Mette a I Love You Honey Bunny

8. únor 2023
Topinky

Mezi druhou várkou novinek nejkratšího měsíce v roce vítáme vycházející talenty elektropopu. Yunè Pinku vystřelila teprve vloni a Mette byla ještě před chvílí zapsána do myslí mnohých jako tanečnice v Rihannině klipu, nikoliv autorka hitových singlů. Z čerstvých tracků v rotaci Radia Wave se najde i něco pro maminky a tatínky. Ma Boy JID zase zandavá, zjistíme, kdo má maminčiny oči a netrpělivě čekáme na deku MotherFather. Lose Control!

JID & Lute - Ma Boy

Credits: Destin Route, Luther Nicholson, Asheton Hogan, Benjamin Wilson, Feliciano Ponce, Harissis Tsakmaklis, John Welch, Jorge Augusto, Luzian Tuetschm, Morris W. Ricks III
Label: Dreamville / Interscope
Album: Creed III soundtrack

Loňský rok byl pro amerického rappera JIDa sezonou zaslouženého vzestupu – z respektované undergroundové naděje se rázem vyhoupl mezi absolutní elitu žánru. Po hitové spolupráci s Imagine Dragons přišlo výtečné třetí studiové album The Forever Story, které pro nás bylo rapovou nahrávkou roku, směle konkurující tvorbě ceněného Kendricka Lamara, s nímž je JID nejčastěji srovnáván. Rok 2023 nicméně atlantský supertalent vítá na filmovou notu, jelikož soundtrack k třetímu pokračování boxerské filmové franšízy Creed má pod palcem J. Cole a jeho label Dreamville, kterému je JID upsán. A nutno říct, že v masivním singlu Ma Boy, který JID zandal ve spolupráci s kolegou jménem Lute, jdou rukavice dolů už v prvním kole. Až čas ukáže, jestli Ma Boy bude pro Creeda 3 tím samým, čím je hymna Eye Of The Tiger pro Rockyho, ale slyšet JIDa suverénně rapovat do výborného Christova beatu o úspěchu, odkazu a bratrství je vždycky slast.

Mette - Mama's Eyes

Credits: Mette Towley, Barney Lister, Ines Dunn, Todd Dulaney
Label: self-released
Album: Mama's Eyes

Mette Towley byla široké veřejnosti doposud známá především jako tanečnice z videoklipu ke skladbě Lemon od Rihanny a N.E.R.D. To se však bezesporu změní v dalších měsících a letech, pokud její hudební kariéra bude pokračovat ve stopách jejího nového (v pořadí druhého) singlu Mama's Eyes. Podmanivý hit, který si bere to nejlepší z pulsujícího afrobeatu, gospelu a současné klubové elektroniky, nás trochu překvapivě vrací k rodinným hodnotám. „Procházela jsem si během lockdownu mnoha věcmi. Neviděla jsem mámu 18 měsíců a zprávy z Ameriky působily velmi děsivě. Chyběla mi máma, cítila jsem se ztracená. Chtěla jsem vidět její oči. Mám totiž její oči, ale chtěla bych její sílu,“ vysvětluje víc Mette. Zvuk, který připomíná víc než Spojené státy Londýn, ve kterém je nyní usazená, nalezla společně s velmi vyhledávaným producentem Barney Listerem.

Toyota Vangelis - VPN ft. Zevin

Credits: Václav Peloušek, Jernej Drnovšek, Nives Cilenšek, Oliver Torr
Label: Full Moon Forum / Future Jiskří
Album: Výklopný světlomety

V Praze usazený elektronický producent Toyota Vangelis vydal minulý týden svoji debutovou dlouhohrající desku Výklopný světlomety. Spoluzakladatel Bastl Instruments nebo platformy Future Jiskří na desce prozkoumává svou křehkou mužskost a zranitelnost a snaží se pojmenovat nové pocity z polo-digitálního života. Na nahrávce spolupracovali také Tokyo Drift, Wodehn, Oliver Torr nebo slovinská zpěvačka Zevin. Ta se objevuje ve skladbě VPN, v níž se zpívá o „objímání planety“ skrze data putující optickými kabely na dně oceánu.

Petite Noir - Blurry ft. Sampa The Great

Credits: Yannick Ilunga, Sampa Tembo
Label: Roya
Album: MotherFather

Narodil se v Belgii, vyrůstal v Jižní Africe, jeho domovem je ale Kongo. Zpěvák a multiinstrumentalista Petite Noir se na hudební scéně pohybuje už více než dekádu a míchá afrobeat s alternativním rockem a R&B. Na svůj ceněný debut Life Is Beautiful z roku 2015 letos naváže deskou MotherFather, která vyjde v polovině března a spoluprodukoval ji Dave Sitek z TV On The Radio. Album ohlašuje singl Blurry, který Petite Noir nahrál s rapperkou Sampa The Great pocházející ze Zambie. „Blurry je píseň o lásce, která vyrostla. O tom být připravený udělat další krok, ať už to znamená být spolu nebo od sebe. Někdy ta nejlepší věc je pokračovat ve svém životě sám. Zvolit si sám sebe,“ říká Petite Noir o singlu, který doprovází černobílý videoklip.

I Love You Honey Bunny - Lose Control

Credits: Sebastian Jacques, Martin Šolc, Kristián Kraevski, Josef Keil, Koen Van De Wardt
Label: Space Tape
Album: We Just Had A Wonderful Time

Od vydání debutové desky indie-rockové čtveřice I Love You Honey Bunny uplynulo téměř pět let. Letos v dubnu se na album Cosmic Background Radiation chystají navázat novinkou We Just Had A Wonderful Time, jejíž název je především sarkastickou odpovědí na všechny potíže, jimž mnozí z nás čelili během pandemie. „Také je to ale výpověď o zábavě, kterou jsme si jako kapela užili, když jsme společně pracovali na tomhle albu a vybudovali ho z bahna, ve kterém jsme se ocitli,“ říká zpěvák Sebastian. První singlovou ochutnávkou je energický track Lose Control, kterým ILYHB chtějí přispět k destigmatizaci otázek týkajících se duševního zdraví. „Deprese není sprosté slovo,“ říkají. Singl z připravované nahrávky, kterou pokřtí 27. dubna v pražském klubu Roxy, má přitom z dosavadní diskografie kapely nejblíže ke klubovému bangeru.

Yunè Pinku - Night Light

Credits: Asha Catherine Nandy, Oli Bayston
Label: Platoon
Album: Night Light single

Zpěvačka a producentka z jižního Londýna, která si říká Yunè Pinku, vloni vystřelila díky chytlavému mixu hyperpopu, housu a UK garage a všechno stihla ještě před dvacátými narozeninami. Na debutové EPčko Bluff se chystá v brzké době navázat další kolekcí nazvanou BABYLON IX. První singl Night Light připomíná divokou jízdu nocí, kde do rovného beatu Yunè Pinku zapisuje útržky svých myšlenek. „Je to příběh, co by se stalo, kdyby umělá inteligence utekla do světa a rozhodla se najít svého tvůrce,“ říká zpěvačka o své nové písni. K jejímu napsání ji inspirovala studie o tom, jestli umělá inteligence dokáže mít pocity a uvědomovat si svoji (ne)smrtelnost. V podobném sci-fi duchu se nese i videoklip k Night Light.

Který rapový supertalent se dal na filmy? A kdo nám správně radí, že máme volit sami sebe? Poslechněte si verbální útoky hudebního dramaturga Aleše Stuchlého a redaktora Filipa Černého a všechno se dozvíte.

Spustit audio