Pro opravdu dobrý špekáček někdy stačí zajít do supermarketu

26. červen 2023

Utopenci, buřtguláš, buřty na pivu, opečený nad ohněm, na grilu… Špekáček je zkrátka stálicí české kuchyně. Jak těžké a nákladné je koupit kvalitní špekáčky? Na to se zaměřila spotřebitelská organizace dTest, která tentokrát k porovnání zařadila rovných 18 výrobků. A bylo také na čase. Poslední test špekáčků totiž v dTestu proběhl před dlouhými devíti lety. Co se za tu dobu změnilo? 

Tento test byl doslova senzační. Na poměry testu masných výrobků to bylo nadprůměrné. Tak dobré výsledky jsme za mé éry v dTestu ještě neměli. Když to srovnáme s testem špekáčků, který proběhl před devíti lety, tak jsme byli svědky neuvěřitelného posunu k lepšímu, nešetří superlativy redaktor dTestu Jan Maryška. 

Čtěte také

Co stojí za takovým posunem? Dávám to do souvislosti hlavně se spotřebitelským tlakem, říká Jan Maryška. Správný špekáček musí obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku. Se 40% špekáčky už se ale na pultech obchodů téměř nesetkáme, alespoň podle výsledků letošního testování. Za devět let od posledního testu v roce 2014 se posunul obsah masa od průměrných 60 % až k průměrným 80 %. Některé testované výrobky měly dokonce i téměř neuvěřitelných 97 % masa.

Pokud bychom chtěli zmínit nějaké negativum, tak jsou dnešní špekáčky oproti dřívějším letům více slané.

Obešli jsme velké obchodní řetězce, kde se nejvíc nakupuje, a největší hráče na poli e-shopů, ale 40% špekáček jsme nenašli.


V testu se porovnávalo 18 vzorků. Jednalo se o výrobky dostupné po celé republice, které je možné pořídit buď ve velkých obchodních řetězcích, nebo v některém z velkých e-shopů s potravinami. U těch se dTest zaměřil na výrobky malých řezníků, které jsou díky distribuci přes e-shop dostupné celorepublikově.

Špekáčky

Výrobky prošly testem na obsah masa, obsah soli, obsah tuku, senzorickým zhodnocením a měřením dusitanů. Zajímavým zjištěním bylo, že některé špekáčky se obejdou téměř úplně bez aditiv – nenajdeme v nich zahušťovadla, škrob, zvýrazňovače chuti ani fosforečnany. Na druhou stranu některé špekáčky si tím vším stále vypomáhají.

Když bych si vybíral špekáčky na grilování, tak se budu pídit po třech věcech. Za prvé mě bude zajímat deklarovaný obsah masa, pak mě bude zajímat obsah soli v tabulce výživových hodnot a pak by mě zajímaly přídatné látky, které ten výrobek obsahuje,“ shrnuje Jan Maryška.

Výsledky dTestu:

  • Na prvním místě skončil díky velkému podílu masa špekáček značky Albert Gril

  • Druhé místo obsadil výrobek značky DaCello z malého řeznictví, prodávaný v jednom z velkých e-shopů s potravinami.

  • Na chvostu tabulky se umístily špekáčky značek Naše maso a Náš kraj. Zadní příčky si vysloužily hlavně proto, že obsahovaly méně tuku, než kolik bylo deklarováno na obalu. 

Spustit audio

Související