Pro studenty prvních ročníků je to složitá doba. Jejich jména se učím na fotkách, říká profesorka

Ministr školství Robert Plaga se staví proti premiérovu návrhu zrušit letošní maturitní zkoušky kvůli probíhající pandemii. Znamenalo by zrušení maturit devalvaci vzdělávání, jak tvrdí ministr školství? A je premiérův návrh opravdu tak nesmyslný? Hostem Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byla středoškolská profesorka a předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.

Je důvod uvažovat o odložení termínu přijímacích zkoušek na střední školy?

Je velká otázka, jestli bychom měli vystavovat žáky další nejistotě. Vážíme na dvou miskách vah, jestli má smysl jim nějakým způsobem dát čas, nebo to vymyslet tak, aby byla zkouška bezpečnější. Z mého pohledu byla vloni hlavním problémem zvýšená mobilita. Máte tady asi 100 tisíc dětí, které budou zkoušky dělat a ty se většinou přesouvají na školu, která je často mimo jejich okres a kraj. Je otázka, jestli nezačít řešit, jakým způsobem ty zkoušky udělat, aby se nemuselo nikam cestovat. Dávalo by to daleko větší smysl, než je posouvat.

Čtěte také

Jak ta současná situace zasáhla studenty prvních ročníků?

Já jsem třídní prvního ročníku a je to opravdu těžké. Viděli jsme se tři týdny a od té doby se vídáme online. Já jsem studenty poprosila, aby mi poslali svoje fotky a opakuji si u nich jejich jména, protože je pro mě těžké si je nějakým způsobem fixovat. Pro studenty je to opravdu složité a plánuji, že až se vrátíme do školy, tak si to vynahradíme. Oni spolu samozřejmě nějak komunikují mimo virtuální třídy, ale zůstávají převážně ve skupinách. Velmi těžko se vypozoruje začínající problém, protože vidíte jen ta černá kolečka při online výuce. 

Věříte, že příští školní rok by mohl být normální?

Věřím, že bude lepší než ten letošní.

autoři: Vladimír Kroc , vla
Spustit audio

Související