Proč Čechy pobouřila Pavlínina bageta? Nemají rádi cílevědomé ženy a nudí se, říkají panelisté

12. květen 2020

Hned po odvysílání zatím poslední epizody reality show MasterChef Česko zaplavil sociální sítě hněv nespokojených diváků, kterým se nelíbilo, že jedna ze soutěžících zvítězila v „bagetové výzvě“. Rozzuřený dav zaplnil mimo jiné i facebookovou stránku řetězce s rychlým občerstvením, který její bagetu začal nově prodávat. Co podle Petra Bittnera či Jany Patočkové říká o Češích bojkotování bagety na sociálních sítích, si poslechněte v novém díle pořadu Kompot.

Není to poprvé, co někdo z českých televizních soutěží zažil podobně odmítavé reakce. Hysterie, vulgárnost či slovní a fyzická agrese Čechy popudila například u Martina Hranáče, Petra Zvěřiny, Nely Slovákové nebo Lea Beránka. Pavlína však rozčílila podle filozofa Petra Bittnera něčím zcela jiným – cílevědomostí a nedostatkem ironického nadhledu, který je v Česku pěstován napříč společností. „Reakce komentujících poukazují na velikost universa, ve kterém ti lidé žijí,“ dodává Bittner. Podle Hany Trojánkové Biriczové je naopak celá kauza spíše způsobená tím, že se lidé v této době nudí.

Důležitým aspektem je podle Bittnera i skutečnost, že je Pavlína žena. Možnou (absurdní) dráždivost skutečnosti, že by i žena ve 21. století mohla být cílevědomá, potvrzuje Jana Patočková. Ta také komentuje skutečnost, že se porota pořadu pokaždé skládala pouze z mužů – není to podle ní náhoda. „Z mé vlastní zkušenosti je pravda, že kuchyně takových restaurací a obecně gastronomie je prostředí, který je velmi machistický. Kuchaři nejdou pro plácnutí přes zadek nebo trochu ostřejší poznámku daleko. Myslím, že je to bohužel takhle celosvětově.“ Jak se změnil americký MasterChef, když se v porotě objevila žena, se také můžete dozvědět v novém díle.

Přes nastalou kontroverzi ale na rozdíl od Hany Trojánkové Biriczové hodnotí novou řadu kuchařské soutěže Bittner i Patočková velmi kladně. Vyprávění je efektivní, porotci už si našli své role a tempo je příjemně svižné. Poslední otazník tak visí podle Jany Patočkové nad gastronomickým umem a znalostmi soutěžících: „V jedné epizodě se ukázalo, že v podstatě nikdo ze soutěžících nevařil nikdy žádné jídlo, ve kterém by byl artyčok, což mě u takového pořadu dost zarazilo.“ Které další kuchařské show je dobré sledovat? Dozvíte se v Kompotu.

Kromě MasterChefa přijde řeč i na nový dokument o Michelle Obamové z produkce Netflixu Becoming. Je to spíše pozoruhodný ponor do světa bývalé první dámy Spojených států amerických, nebo feel-good servis pro fanoušky? Poslechněte si recenzi v čerstvém díle popkulturního pořadu.

Poznámka redakce: Omlouváme se za mylnou informaci v audiu. Vystoupení Michelle Obamové na jejím turné přišlo zhlédnout 14 000 diváků, nikoli 40 000.

Spustit audio