Proč se Navalnyj vůbec do Ruska vracel? Pochopil, že je důležitý symbol a obětoval se, odpovídá historik Hlaváček

19. únor 2024

Čekat na to, co Rusko oficiálně řekne k úmrtí Alexeje Navalného, má i nemá smysl, myslí si historik a filozof Petr Hlaváček. „To, že Rusko lže, víme a nic nového se nedozvíme. Důležitý je kontext a drzost, se kterou se Rusové ani nesnaží zastírat Navalného smrt,“ říká v Osobnosti Plus a dodává: „Lhát si do kapsy, že o tom Vladimir Putin snad nevěděl, je sci-fi. Osobně mne velmi zajímá, jak dál bude ta drzost narůstat, jak s ní bude Kreml ještě pracovat.“

Ani čtvrtý den po smrti Alexeje Navalného nebylo rodině vydáno tělo, nikdo nezná ani příčinu smrti. Putinův kritik pobýval na místě, kde mrazy přesahují i minus 30 stupňů, vězni stojí venku bez kabátu, a ten, kdo není v klidu, okusí ledovou vodu.

Čtěte také

„Děje se tam cokoli, co si člověk může představit ve svých nejhorších snech. Můžeme tomu říkat gulag i vyhnanství na Sibiři, veřejné popravy anebo naopak neveřejné popravy a zavírání do psychiatrických léčeben. To v Rusku bylo a je možné, ať už se jejich stát v minulosti jmenoval jakkoli. Násilí je bohužel součástí ruského kódu,“ myslí si historik.

Ledové peklo

To, jak samotné trestanecké kolonie vypadají, bylo podle Hlaváčka mnohokrát popsáno. „A ruská perzekuce je silná i tím, jak Putinovi odpůrci dostávají opravdu velmi vysoké tresty odnětí svobody. U Navalného to bylo 19 let, připomenul bych i případ Vladimira Kara-Murzy, který dostal dokonce čtvrt století. Zkrátka Putin už se ,nežinýruje‘,“ shrnuje.

Navalného nezabil Putin, ale tradiční ruský imperialismus, kterému většina Rusů ochotně slouží.
Petr Hlaváček

Vězení za polárním kruhem v Rusku, to je beton, málo prostoru, a i kdyby byl člověk zdravý jako řípa, tento styl způsobí, že vězni mají menší šance na přežití,“ přibližuje podmínky života vězňů Petr Hlaváček.

„Zvlášť když vězně posílají za trest na samotku nebo na vycházku na dvorek, který má 2x2 metry. To je samozřejmě psycho.“

Čtěte také

„Nemám moc rád, když se říká, že Navalného zabil Putin, případně jeho režim. Možná, že to bude drsná nadsázka, ale opírá se o historii Ruska: Navalného zabil tradiční ruský imperialismus, kterému většina Rusů ochotně slouží,“ upřesňuje historik.

„To není kolektivní vina, ale individuální vina obrovského množství Rusů, kteří bohužel k řadě zvěrstev mlčí, a to nejen v době putinského režimu. A je to vlastně strašné, protože většina z nich nezažila nic jiného než tento typ nevolnictví.“

Příliš velká hrozba

„Každopádně 19leté vězení pro Navalného jasně znamenalo, že se už nikdy nedostane na světlo Boží. A jestli o to tak stál Putin, anebo si někdo z jeho okolí myslel, že mu to udělá radost, tak to už asi nerozklíčujeme,“ domnívá se Hlaváček.

Navalného boj za tak trochu normálnější stát v Rusku, útočil na korupci kolem Putina – a na to slyšelo hodně lidí.
Petr Hlaváček

Navalnyj byl už jednou ruským režimem otrávený, mnoho lidí tak moc nechápe, proč se vůbec vracel, když mu muselo být jasné, že je velkým nepřítelem režimu. Přitom mohl být relativně bez rizika tváří ruské opozice. „Do jeho hlavy ani duše nevidíme, už k tomu ani nic nenapíše,“ poznamenává historik.

Čtěte také

„Myslím, že pochopil, že je svým způsobem důležitý symbol a v podstatě se obětoval. Protože jeho boj, nikoli za nějakou liberální demokracii západního střihu, ale za tak trochu normálnější stát v Rusku, měl ohlas i mimo moskevské a sanktpeterburgské kruhy. Protože útočil na korupci kolem Putina – a na to slyšelo hodně lidí.“

„Kdyby zůstal v zahraničí, kdyby o něj bylo velmi dobře postaráno a psal třeba články, bylo by to velké zklamání. Pak by se na něj zapomnělo, byl by jedním z mnoha emigrantských Rusů,“ uzavírá historik a filozof.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související