Proč se před 1000 lety hůř jezdilo na koni

1. září 2016

Vědci zjistili, že současní jezdci na koni to mají o něco snažší, než ti v raném středověku. Objevili mutaci, která umožnila koním pomalejší, pravolevý pohyb - vedle rychlého kroku, klusu, cvalu a trysku. Změnu vědci datují do do období 850-900 našeho letopočtu. Jde o výsledek výzkumu historické DNA z koster 90 dávných koní.

Plemena pro drezúru

Rozvážnější chůze se začala hodit při rytířských turnajích.

„Když začaly souboje na koních s použitím šavle a dřevců, bylo důležité, aby koně uměly uhnout do strany,” vysvětluje neurofyziolog František Vyskočil.

Podobný způsob jízdy dnes vídáme na olympiádách nebo v cirkuse. „Používá se u plemen, které slouží pro drezúru,”dodává vědec.

Evžen Kůs doplňuje zkušenosti z několikaleté péče o koně Převalského: „Je to poslední žijící divoký kůň, dá se sedlat a jezdilo se na něm už před sto lety, když tito koně přišli z Mongolska,” dodává Kůs.

Jak šlechtili Vikingové?

K novému způsobu pohybu koně přispěli zřejmě hlavně Vikingové, kteří převáželi koně z Británie na Island, křížili je s místními a s takto vzniklými plemeny pak táhli po pevninské Evropě.

Zoolog Evžen Kůs se nediví, že Vikingové mohli být šlechtiteli - podle něj se už ve středověku využívala různá různá plemena koní, ať jezdecká nebo tažná.

Neurofyziolog František Vyskočil je ale přesvědčen, že ani po této změně nebyla dlouhodobá jízda na koni moc zdravotně příznivá.

Připomíná, že například rejtaři, kteří byli hlavně v 16. a 17. století běžnou součástí armády, nosili červené kalhoty, mimo jiné proto, že často trpěli hemoroidy.

Gen delší chůze

Na gen, jehož změna může za boční a pomalejší chůzi koní, narazili nejdřív švédští badatelé při studiu pohybu vodních obratlovců - mihulí. Našel se i ve varlatech.

Změna spočívá v krácení genu. Její význam potvrdily i nynější pokusy na myších. Prokázalo se má vliv na vývoj páteřní míchy a usnadňuje delší chůzi.

Existuje „zdravá" obezita? Jak chutnají mléčné obaly? Proč se před 1000 lety hůř jezdilo na koni? Co „vyprávějí" australští pěvci svým vajíčkům? Poslechněte si celý pořad Laboratoř.

autor: mam
Spustit audio