Proč se učit hantec? Protože díky němu nasajete betálnó brněnskó atmošku

27. prosinec 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly kamarády do deště Stanislava Zajíčka a Aleše Marka. Původně se s těmito muži chtěli bavit o tom, co jim dal a vzal rok 2023, ale dopadlo to jinak. S Aldou a Standou se probíralo, proč tolik milují hantec a to dokonce natolik, že vytvořili hantecovou učebnici.

Ivanka moc nechápala, proč by se třeba člověk z pražské čtvrti Letná měl zajímat o tento podivný moravský dialekt. Standa jí vysvětlil, že hantec je stále živý a fascinující jazyk, který na přelomu 19. a 20. století vznikl mixem jidiš, němčiny a češtiny v rámci sociální skupiny zvané plotna, kterou bychom taky mohli nazvat galérkou nebo deklasovanými živly.

To už Ivanku dost nažhavilo a začala se masivně zajímat o to, kdo byl Franta Kocourek a co měl společného s hantecem. Ivančina neznalost brněnského influencera a siláka šokovala všechny přítomné Brňany. Na přetřes přišel i Zuzanou milovaný Mirek Donutil a pak už se začaly číst úryvky textů přeložených do hantecu, z čehož byla Ivanka naprosto urvaná.

Čtveřice se dotkla mnoha témat: kdo Zuzaně, stavěl chatu, co znamená v hantecu bedla, jahoda a savana hokna a pak už se mohlo jít pomalu domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že kolik jazyků včetně hantecu umíte, tolikrát jste člověkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.