Propojení architektury a výtvarného umění v mnoha podobách. Winternitzova vila zve na dvě výstavy

5. březen 2024 09:20

Dvě výstavy ve Winternitzově vile na Smíchově představují téma propojení architektury a výtvarného umění. Interiérová expozice s názvem Syntéza ukazuje propojení architektury a umění v obecnějším měřítku. Na zahradě pak sochy současných českých autorů komunikují přímo s architekturou autora vily Adolfa Loose.

„Všichni samozřejmě byli nadšení, protože mají rádi Adolfa Loose i tu konkrétní vilu. I díky tomu prostoru bylo možné sem dostat velice jednoduše třeba umělce jako je Kryštof Kintera,“ vysvětluje kurátorka zahradní expozice Otisky Kristýna Jirátová.

V umění celkem šesti sochařů můžeme vnímat vzdálené otisky dramatických životů obyvatel Winternitzovy vily. Vstup na zahradní výstavu Otisky je v otevíracích hodinách vily zdarma a k vidění jsou díla Dagmar Kropáčové Morové, Ondřeje Filípka, Martina Skalického, Krištofa Kintery, Michala Cimaly a Pavla Duška.

Na venkovní výstavu volně navazuje vnitřní expozice s názvem Syntéza: Umění a architektura v harmonickém souznění kurátora Adama Štěcha. Ta hledá propojení umění a architektury ve čtrnácti stavbách z různých koutů světa.

„Všechno to jsou stavby, které já jsem osobně navštívil, vyfotografoval a snažím se na nich ukázat různé typy vztahu umění a architektury. Každý projekt je trošku odlišný právě v tom propojení těch dvou oborů,“ popisuje kurátor.

Coventry Cathedral

Jednou z vybraných staveb je třeba katedrála v anglickém Coventry, kterou za 2. světové války rozbombardovala německá Luftwaffe. V 50. letech se přestavby ujal architekt Basil Spence.

„Interiéry katedrály v Coventry jsou opravdu výjimečné svojí uměleckou výzdobou, a to ve všech různých médiích. Od vitrážových oken, tapisérií, dřevěných soch, kamenných soch a keramiky. To je opravdu festival kreativity, když si procházíte tou katedrálou.“

Obě výstavy budou ve Winternitzově vile přístupné až do 19. května.

Proč do výběru staveb zařadil Adam Štěch francouzský dům Maison Verley? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související