Proroci natočili na Balkáně klip

18. červen 2007
Sedmý světadíl

Proroci písma před odjezdem tvrdili: chceme se zaměřit na místní komunity na Balkáně a prezentovat naše vzájemné spojení s nimi. Jak se s jejich kulturou propojili? Natočili klip s místními a postavili sochu kozla z trávy (neimpregnovanou).

Proroci písma během pěti týdnů nasbírali na Balkáně tolik materiálu, že by se jím dalo probírat přibližně stejnou dobu. Jak s ním naloží a jaké plánují výstupy? Autor projektu Proroci písma Tomáš Žižka a další člen týmu, vedoucí Centra pro orální historii Ústavu soudobých dějin Akademie věd ČR Miroslav Vaněk, mají už poměrně jasnou představu.

20. května se v Sedmém světadílu dozvíte, které české vesnice Proroci písma na Balkáně navštívili. Standa Miler a Ivo Dokoupil budou polemizovat o tom, jak zní čeština v Banátu.

Více na blogu Proroků v češtině nebo blogu Proroků v angličtině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.