Prosíme, nezvoňte! Zvonička ohlašuje smrt

22. srpen 2023 18:50, aktualizováno

Zajímavou zvoničku mají v Horním Hradišti u obce Mladotice na severním Plzeňsku. Stojí přímo u hlavní silnice. Není prý radno na ni zvonit, protože hlásí smrt.

Zvonička má za sebou už devět desetiletí. "Původně zvonila u čísla popisného 14. Až v roce 2017 byl vytvořen nový sloupek ze stromu, jehož horní část je rozvětvena do tvaru ypsilon. Stačilo kmen ošetřit, dodat stříšku a zvon. A doplňující cedulka žádá kolemjdoucí, aby nezvonili. Protože by tím hlásili poplašnou zprávu," říká předseda osadního výboru Horního Hradiště Tomáš Kouba.

Zvonička se ozývá, když někdo zemře. Veselé události se převážně dějí na hřišti nebo také u rybníka. Zatímco na hřišti se závodí, tančí i zpívá, u rybníka mají všichni jinou zábavu. Jezdí tam po lávce na kolech nebo trakařích. Lávka je dlouhá několik desítek metrů a málokdo ji přejede suchou nohou, většina účastníků skončí v blátivé vodě. Protože je náročné tuto akci připravovat, koná se pouze jednou za dva roky.

Horní Hradiště u Mladotic

Horní Hradiště se může pochlubit také zajímavou starou roubenou stavbou. V okolí vás potěší pěkné vyhlídky do údolí kolem řeky Střely. Hezkým turistickým tipem je jistě nedaleký Kozí hrádek na skalce, kde můžete posedět i na lavičce a zapsat svou návštěvu do sešitku ve sklenici pod ní. Nedaleké Mladotice zase nabízejí vyhlídku, kde se konají svatby, a také Malovanou skálu.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.