Proti nebi strom. Finská lyrika z přelomu 19. a 20. století hledá nejhlubší podstatu života

23. leden 2022

Poslechněte si verše z antologie finské lyriky Bílé přeludy na vlnách v interpretaci Libuše Švormové, Luboše Veselého a Hanuše Bora. Premiéru vltavského Světa poezie najdete on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V úvodu hovoří: Michal Švec
Účinkují: Libuše Švormová, Luboš Veselý, Hanuš Bor
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Blanka Knotková Čapková, Viola Parente-Čapková, Martin Mokrý, Alžběta Štollová, Petr Kujal, Ema C. Stašová, Michal Švec
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 23. 1. 2022

Mnoho zásadních finských autorů zůstávalo českým čtenářům až dosud naprosto neznámých, stejně jako historický vývoj finské lyriky, její specifika a interakce s evropskou tradicí. Tuto skutečnost se snaží napravit antologie Bílé přeludy na vlnách, jejímž cílem je v českém překladu představit finskou lyriku od počátku literární kultury ve finštině po 80. léta 20. století.

V pořadu Proti nebi strom se zaměřujeme na období konce 19. století zhruba do první třetiny 20. století. Je to doba, která znamenala pro finskou kulturu obrovský zlom a bývá označována jako její zlatý věk. Zájmem a snahou autorů v tomto časovém úseku je proniknout od všednosti směrem ke snu, zabývají se základními otázkami smyslu života i smrti, v touze odhalit nejhlubší podstatu života.

 

Spustit audio