Proti snižování počtu vyučovacích hodin a poklesu platů. Česko zažilo jednu z největších porevolučních stávek škol

27. listopad 2023 16:01

Téměř tři čtvrtiny všech regionálních škol v pondělí podle odborů úplně zavřely, nebo omezily provoz. Odbory usilují mimo jiné o víc peněz pro školství, odmítají snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu a chtějí zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků. Kvůli protestu zůstalo zavřené také Gymnázium Pierra de Coubertina v Táboře.

„Mám jenom minimální mzdu, žije se s tím velice špatně,“ říká Martina Ondrušová, která na táborském gymnáziu pracuje jako uklízečka. V případě snížení mzdy nevylučuje, že si bude hledat jinou, lépe placenou práci: „Musím říct, že tady mě práce velice baví, ale kdyby se plat snížil, tak bych o změně uvažovala.“

Právě nízké platy nepedagogických pracovníků, kteří pracují za minimální mzdu, jsou podle předsedy školní odborové organizace Miroslava Velíka jedním z důvodů pondělní stávky. „Ten plat je takový, že už je to něco nedůstojného. Proto se ozvali a my jsme je podpořili,“ dodává.

Čtěte také

Gymnázium se podle ředitele Petra Nývlta k protestu připojilo i kvůli vládnímu návrhu na snížení maximálního počtu odučených hodin. „Pokud si dosadím všechna čísla tak, jak jsou nyní v návrhu, tak pro naše gymnázium by to znamenalo odučit o 104 hodin týdně méně. To v přepočtu na práci pedagogů znamená mínus pět učitelů. Nejvíc nás ale všechny tíží, že se tím zkazí celý vzdělávací program,“ vysvětluje.

Návrh na snížení počtu odučených hodin se nelíbí ani řediteli Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích Jaroslavu Korešovi. „Je to šestina vyučovacích hodin, to je prostě ohromné číslo. Pro mě to je šest kolegů, které jsem dost intenzivně hledal. Teď bych se musel šesti učitelů odborných předmětů, kteří jsou výrazně nedostatkové zboží, zbavit. To je cesta úplně zpátky,“ připomíná.

Pondělní stávku podle odborářů podpořilo více než sedm tisíc škol v celé zemi. Šlo tak o jeden z největších protestů od roku 1989.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související