Proti výstavbě sportovní střelnice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku se zvedla vlna nevole

11. únor 2019 12:27

Plán na výstavbu sportovní střelnice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku naráží na odpor části tamních obyvatel. Ti proti zařízení, které má vyrůst zhruba 800 metrů severozápadně od obce na bývalém pozemku Armády České republiky, dokonce sepsali petici. V té upozorňují na to, že by mohli být omezováni nejen nadměrným hlukem, ale že hrozí i přímé ohrožení života, zdraví či majetku.

Víte, že je u nás v kraji 78 střelnic? Policisté je víc kontrolují. A některým hrozí i uzavření

Chce to klid

Policisté na Královehradecku se v letošním roce zaměřili na kontrolu střelnic, otevřených i krytých. Všem 78 v našem kraji průběžně obnovují povolení k činnosti. Cílem kotrol je zjistit například to, jestli v okolí nevznikla nějaká turistická cesta nebo cyklostezka a provozem střelnice tak nejsou ohroženi lidé.

Záměrem společnosti JP Star, která bude stavbu financovat, je vybudovat sportovní střelnici, kde se budou používat zbraně na pistolové střelivo. Předložený projekt několikrát připomínkovalo zastupitelstvo Čermné nad Orlicí na jejímž katastru se má stavět.

Zastupitelům se nelíbí třeba plánovaný volný pohyb osob, říká starosta Čermné nad Orlicí David Joska zvolený za Východočechy: „Tento způsob provozu se nám zdá hodně nešťastný. Trváme na tom, aby tam byl stálý správce, který by mohl regulovat případné problémy, jenž by vznikly vzhledem k nějaké dané situaci. Zkrátka požadujeme, aby střelnice měla stálého a daného správce."

Střelnice v Bělé Pod Pradědem

Případné úpravě způsobu provozu střelnice se investor Jaroslav Pulicar nebrání: „My jsme s panem starostou problematiku diskutovali a myslím si, že střelnice bude mít určitě správce a po dobu střelby tam ten správce bude přítomen."

Proti výstavbě střelnice neprotestují jen lidé z Čermné nad Orlicí, ale také obyvatelé nedalekého Šachova a Zdelova. Pod zveřejněnou peticí se podle starosty Čermné nad Orlicí Davida Josky sešlo na šest stovek podpisů.

Mistr Evropy ve skeetu si rád vystřelí i na divočáka. Miloš Slavíček oslaví celou povedenou sezónu

Sportovní střelec Dukly Hradec Králové Miloš Slavíček získal na evropském šampionátu v ázerbájdžánském Baku zlato ve skeetu

Senzační zlato získali začátekem srpna čeští sportovní střelci z Dukly Hradec Králové na evropském šampionátu v ázerbájdžánském Baku. Někdejší juniorský mistr světa Miloš Slavíček ovládl závod ve skeetu, když v dramatickém rozstřelu porazil olympijského vítěze z Ria Itala Gabriele Rossettiho. Česká výprava tak mohla slavit další vítězství, titul totiž již předtím vystřílet další královéhradecký brokař David Kostelecký, který ovládl trap.

Proti petici se důrazně ohradil investor stavby Jaroslav Pulicar: „Nic z toho, co se v té petici uvádí, není pravda. Nikdo tam nebude ohrožen na životě, nebude ohrožen žádný pohyb osob v okolí střelnice a tak dále. Chci ubezpečit občany, že pokud tam střelnice vznikne, tak nikdo nebude ohrožen ani na zdraví, ani na majetku, ani žádným jiným způsobem."

Žádost o vydání územního rozhodnutí pro umístění stavby je po prosincovém ústním jednání na stavebním úřadě v Týništi nad Orlicí pozastavena.

„Po celkovém posouzení předložených podkladů došel stavební úřad k závěru, že je zapotřebí onu dokumentaci doplnit, ne-li přepracovat. A zahrnout tam i další související záležitosti," říká vedoucí stavebního úřadu Ilona Palánová.

Řízení tak bude pokračovat až poté, co společnost JP Star doloží další požadované dokumenty.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související