Protilátky mají význam, je ale obtížné stanovit správnou hladinu, vysvětluje imunolog

3. prosinec 2021

Zdravotní ústavy v Ostravě a Ústí nad Labem se několik týdnů věnovaly studii protilátek proti novému koronaviru. Přibližně 95 % lidí mělo i 8 měsíců po dokončeném očkování měřitelné protilátky. „Seniorská populace velmi dobře odpovídá na vakcinaci.“ říká vedoucí Centra imunologie a mikrobiologie Vlastimil Král. Jak funguje hybridní imunita? „Kdo covid prodělal a je očkován, má i s odstupem měsíců vyšší hladiny než ten, kdo pouze prodělal nebo je pouze očkovaný.“

Do studie zkoumající hladinu protilátek mezi seniory se v září a říjnu zapojilo zhruba 420 seniorů ze šesti zařízení sociální péče. Laboratoře zdravotních ústavů v Ústí nad Labem a Ostravě zjišťovaly dlouhodobé protilátky, takzvanou buněčnou imunitu i virus neutralizační protilátky po prodělané nemoci.

Vlastní epidemiologickou studii s názvem Preval II dělá i stát. Zapojila se do ní 3 zařízení, z toho dvě už ukončila sběr vzorků. Celkem by se výzkumu mělo zúčastnit na 8 tisíc lidí.

Studie zdravotních ústavů i státu mají podobné cíle – mimo jiné pochopit, jak funguje imunita po očkování a prodělání nemoci.

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související