Průměrná délka směny je 26 hodin. Spolek Mladí lékaři nabízí dotazníkové šetření z českých nemocnic

17. červenec 2023

Z dotazníkového šetření spolku Mladí lékaři, do kterého se zapojilo okolo 600 českých lékařů a lékařek, vyplynulo, že průměrná doba jejich pracovní směny je 26 hodin. „V Česku existuje obrovská poptávka po zdravotních službách. Máme určitý počet nemocnic. Pokud chceme zajistit 24 hodin trvající provoz při tomto počtu lékařů a zdravotníků, tak lidé prostě pracují významně déle,“ říká radiolog a předseda Mladých lékařů Martin Kočí.

Roli v délce přesčasů hraje i velikost či lokalita nemocničního zařízení. V dotazníku navíc lékaři opakovaně uváděli obavy z výkonu náročných zákroků po enormně dlouhých směnách. Nejednomu se po takové směně podařilo na cestě domů z práce havarovat.

Existují pro tuto situaci možná řešení? „Jedna cesta je snížit počet zdravotnických zařízení, aby se personál rozdistribuoval jinde. To je hypotetické a utopické řešení, které je velmi obtížně proveditelné. Další řešení je zvýšení množství personálu. Jenže studium medicíny trvá šest let a dalších šest let, než je lékař schopen samostatně pracovat, vysvětluje předseda Mladých lékařů.

Čtěte také

Nabízí se i příjem lékařů ze zahraničí. „Pro Západ v tomto ohledu nejsme zajímavá země. Dává smysl se orientovat na východní země jako Ukrajina, Rusko či Bělorusko. Figuruje zde ale problém s aprobací, což je zdlouhavý administrativní proces, ve kterém Česko zaostává, říká Kočí.

Jako další možná varianta se nabízí ve zvýšení efektivity celého systému. „Jako to nejzásadnější se jeví digitalizace. Bohužel práce lékařů často spočívá v přepisu papírů z bodu A do bodu B. Digitální systémy v ambulancích a nemocnicích jsou skutečně zastaralé. Tohle by dokázalo zdravotníkům rozvázat ruce. Určitě by pomohlo i snížení administrativní zátěže nebo výrazné navýšení platů lékařů, uzavírá Kočí.

Mohou se lékaři a lékařky v Česku bez přesčasů důstojně uživit? Jak na problematiku reaguje Ministerstvo zdravotnictví? A co znamená termín spánková opilost? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka