První elektricky osvětlené divadlo v Evropě bylo v Brně. Původní žárovku si tam můžete prohlédnout dodnes

30. listopad 2023

Ničivá pohroma bývá někdy prvním krůčkem k pokroku. Své o tom vědí brněnští divadelníci. Roku 1870 totiž plameny zpustošily tamní divadlo Reduta na Zelném rynku.

Takových požárů bylo tehdy po Evropě mnoho a bylo nezbytné zabývat se otázkou, jak zvýšit bezpečnost divadelních budov. Nový stánek kultury, Německé městské divadlo, navrhli architekti Helmer a Fellner, kteří mimochodem vyprojektovali celkem 48 divadelních budov. Původně počítali s plynovým osvětlením, ale nakonec dostala zelenou přelomová technologická novinka – osvětlení elektrické.

Do Brna dokonce přijel Francis Jehl, asistent vynálezce Thomase Alvy Edisona, jehož firma se na realizaci přímo podílela. Pro divadlo vyvinula optimální vlákno pro žárovku. Divadlo bylo slavnostně otevřeno roku 1882 a stalo se v Evropě prvním, které mělo elektrické osvětlení.

Budova, která dnes nese jméno Jiřího Mahena, byla po dokončení obdivována jako nejmodernější stánek Thálie v celé rakousko-uherské monarchii. A původní žárovku si tam můžete prohlédnout dodnes.

Spustit audio