První koňské dostihy se v Praze konaly v roce 1835. Závodiště v Chuchli se stalo středobodem dostihů až mnohem později

27. listopad 2023

První moderní koňské dostihy na našem území se konaly 12. dubna roku 1835 v Praze. Uskutečnily se v Královské oboře a trať měřila jednu anglickou míli.

Od poloviny 19. století působil na našem území Český závodní spolek, který usiloval o vybudování stálého dostihového závodiště. Nějaký čas měřili žokejové své síly v blízkosti Invalidovny a později vznikla dostihová dráha na Císařské louce. Tento ostrov však v roce 1890 výrazně poničila povodeň, ostrov se zmenšil a závodiště už se na něj nevešlo.

Stálé útočiště pak nalezl jezdecký sport ve Velké Chuchli. Na stavbu tamního závodiště dohlížel Albert Budínský, komisař dostihových drah v Rakousku-Uhersku. Centrem monarchie a tedy i dostihového sportu byla tehdy Vídeň a Praha chtěla první město mocnářství alespoň trochu dohnat.

Slavnostní otevření nového závodiště bylo naplánováno na 23. září 1906. Jenže opět zasáhl vodní živel. Silné deště plán překazily. Zahajovací dostih se tedy uskutečnil až 28. září. Od té doby už zůstalo chuchelské závodiště trvalým středobodem koňských dostihů v Praze.

autor: Jan Herget
Spustit audio