První návštěvníky přivítal i zámek Karlova Koruna v Chlumci, úžasná stavba Jana Blažeje Santiniho

3. duben 2023 07:36

Po celém Česku se znovu otevřely hrady, zámky a další památky. Začala tak nová turistická sezona. Své brány otevřely v Královéhradeckém kraji prakticky všechny významné památky. První návštěvníky přivítal i barokní zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. 

Čtěte také

„Bylo pro nás důležité mít první prohlídku. Chtěli jsme to tady letos vidět jako první. Zámek neznáme, ale už jsme navštívili víc staveb od architekta Santiniho. Tak jsem chtěli vidět i tento objekt,“ prvními návštěvníky chlumeckého zámku v letošní sezóně byli Jirka s Lukášem z Prahy.

A na co se nejvíc těšili? „Moc nás zaujala symbolika čísla tři, která je tu projevuje. Santiniho práce se nám moc líbí. Tady se mu to také povedlo.

Barokní zámek letos slaví 300 let své existence a na oslavách si dá záležet. Do zámku se dostanete po novém chodníku, od léta začne sloužit nová pokladna a chystá se celá řada novinek, včetně nových prostor, které návštěvníci zatím niky neměli možnost vidět.

Karlova Koruna
je zámek patřící k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. Stojí na návrší Chlumec v západní části města Chlumec nad Cidlinou. V prostorách zámku je interiérová expozice seznamující s dějinami rodu Kinských v portrétech a chovem koní Kinských - chlumeckých plaváků.

Podrobnosti přidává kastelán Lukáš Klečal. „Jsou to prostory bývalé jízdárny, konírny a kočárovny. Ty vlastně teď ještě prochází dokončujícími opravami a rekonstrukcí. A od července se budou otevírat. Vznikne tu úplně nový návštěvnický okruh, který se bude hodně soustředit na chov koní a rodinu Kinských. Proto koně a Kinští prostě jdou k sobě a vždy tomu tak bylo.

Čtěte také

S hlavními oslavami počítají na zámku na podzim, už teď si ale můžete koupit tematické vizitky nebo turistické známky. Na zámku sice stále pracují na opravách, otevřený je ale historický prohlídkový okruh i interaktivní cesta zámeckým parkem.

I to návštěvníky láká, říká kastelán Lukáš Klečal. „Vnímáme, že zájemci opravdu jezdí, vědí o nás, volají, zjišťují si informace. My jsme za ten jejich zájem velmi rádi.

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku je až do začátku prázdnin otevřený pět dní v týdnu kromě pondělí a úterý, od léta se na prohlídku budete moci vypravit každý den.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související