Prvok se blíží. V Praze bude stát organický dům vytisknutý na 3D tiskárně, navrhl ho sochař Michal Trpák

6. květen 2020

„Myslím si, že tvarosloví nových staveb by se od krabiček mělo posunout k něčemu, co vychází z přírody,“ řekl ve Vizitce sochař Michal Trpák. Pod jeho vedením vznikne v létě první tuzemský dům vytisknutý na 3D tiskárně. O Prvokovi, jak se betonová stavba s organickými tvary jmenuje, i o své volné tvorbě mluvil s Markétou Kaňkovou.

Když sochař Michal Trpák končil studia na UMPRUM, obavě z vlastní budoucnosti („neskončím jako úředníci chvátající každý den do práce a z práce?“) dal podobu sousoší s názvem Humanoidi. Narazit na něj dodnes můžeme v Trpákových domovských Českých Budějovicích. V Praze zase postavami čtoucími knihy dotvořil nádvoří knihovny v Klementinu. Také lidská postava s deštníkem visící z nebe nedaleko Karlova náměstí je práce hosta vltavské Vizitky.

Brzy k nim přibude další zásah do veřejného prostoru. V polovině srpna přiveze velké nákladní auto do Prahy na vltavskou náplavku Prvoka – první tuzemský dům vytisknutý z velké části na 3D tiskárně. Víkendový domek s obývákem, kuchyní, ložnicí a koupelnou je inspirovaný přírodou. Speciálně upravený průmyslový robot, který se běžně používá v automobilovém průmyslu, ho bude z betonu tisknout dva dny. Střechu a rozvody smontují řemeslníci v rozlehlé budějovické hale ručně, dokonale zaměřený interiér se díky digitálním technologiím může vyrábět paralelně se stavbou.

Nejdřív si to vymodeluji z hlíny

O budovu ze 3D tiskárny se Trpák pokoušel už před několika lety v rámci dostavby jedné zubní ordinace. Tehdy to ale neklaplo. Loni pak během každoročního výstavního projektu Umění ve městě uspořádal tematické sympozium, kde se s 3D tiskem experimentovalo. Pak přišla nabídka na Prvoka.

Dům Prvok na Vltavě u Železničního mostu ve vizualizaci

„Protože jsem sochař, Prvoka jsem si – stejně jako ordinaci – nejprve vymodeloval z hlíny. Pak jsem to celé včetně reliéfu, který bychom při běžném způsobu stavby museli odlévat, převedl do digitálního prostoru,” vysvětluje stavební postup Trpák. S kolegy architekty o stavbě přemýšlí tak, aby byla do maximální možné míry ekologická a souzněla s přírodou, zkrátka aby byla sošná. Prvoka ostatně spíše než jako dům vnímá jako obytnou sochu. Inspiraci Rejnokem, tedy budovou, již pro jihočeskou metropoli před lety zamýšlel architekt Jan Kaplický, Trpák odmítá. Přiznává ale, že Kaplického i organickou architekturu má rád. „Myslím si, že tvarosloví nových staveb by se od krabiček mělo posunout k něčemu, co vychází z přírody,“ řekl ve Vizitce.

Socha může být pointou místa

Jako sochař se zájmem o veřejný prostor při přípravě každého nového projektu přemýšlí o tom, zda se rodí  pro konkrétní místo, anebo jestli bude vystavený jen dočasně. „Má-li tam být nastálo, musí s daným prostorem komunikovat měřítkem i námětem.

Čtěte také

Je důležité, aby fungoval kontext,” zdůrazňuje. Ačkoliv dobře ví, že města musí mít jasně daný řád, rád by do něj svým uměním vnesl trochu iracionálna. Domnívá se, že socha může být pointou místa, může vnést do vykalkulovaného prostoru paměťovou stopu a příběh. Taková by ostatně měla být i Trpákova chystaná socha velké ženy s kubistickými prvky, kterou připravuje před jeden pražský rezidenční dům.

Kolik stavba Prvoka stojí a jak přesně přípravy 3D tisku probíhají? Ve kterých zemích se takovým stavbám daří a jaké jsou nevýhody této technologie? Poslechněte si celou Vizitku Michala Trpáka.


Spustit audio