Psychedelika v terapii: Rychlokurz životní moudrosti i riziko retraumatizace

29. červen 2023

Psychedelika celosvětově podléhají přísné regulaci – výzkumy zároveň dokládají jejich potenciál v psychoterapeutické praxi. Eliška a Michaela patří k těm, kteří se za terapeutickým účelem rozhodly absolvovat psychedelické ceremonie. Jak se liší ilegální ceremonie od psychedeliky asistované psychoterapie vedené pod odborným dohledem? Vyléčí nás jeden obřad nebo pouhé jedno sezení? A proč je následná úleva někdy vykoupená retraumatizací nebo psychospirituální krizí?

„Ta práce v undergroundovém settingu je strašně různá. Některá se liší hodně, někdo to třeba dělá velmi podobně jako my. Je to v podstatě takový nezmapovaný terén,“ říká neurovědkyně a terapeutka z centra výzkumu psychedelik v Národním ústavu duševního zdraví Vivian Winkler.

Vivian Winkler

Eliška má za sebou celkem devět psychedeliky asistovaných ceremonií. Zkušenosti má konkrétně s látkami MDMA, 2CB a psilocybinem. Pro tuto alternativní léčbu se impulzivně rozhodla kvůli špatnému psychickému stavu. „Ta finální část, která vedla ke kroku jít se léčit psychedeliky, byla taková, že jsem přestala cokoliv cítit. A bylo to hodně špatný,“ přibližuje.

Michaela v Čechách podstoupila rituál s ayahuascou a poté sezení asistované MDMA. Její motivace byla podobná té Eliščině. „Asi během měsíce jsem dala výpověď v práci, ukončila jsem 5letý vztah, jela jsem na úplnýho autopilota a potřebovala jsem to nějak řešit,“ vzpomíná.

Co je to psychospirituální krize? Z jakého důvodu jsou někdy v Národním ústavu duševního zdraví pacienti vyloučeni ze studie? A jaké výzkumy u nás v oblasti psychedelik právě probíhají? Poslechněte si nový díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.