Psychoaktivní látky jako cesta k důstojnému životu. Problém je, že se lidé medikují sami, popisuje odborník

14. srpen 2023

Přednášky na školách i vzdělávací posty na sociálních sítích doplňuje kolektiv z neziskovky Czeched Substance o přímou komunikaci a o pomoc všem, kdo se na něj obrátí. Garant platformy, která se soustředí na minimalizaci rizik spojených s užíváním psychoatkivních látek, Martin Duřt taky jako dobrovolník vyráží na letní festivaly s projektem PsyCare poskytovat první pomoc.

Spolu s vyvracením mýtů a upozorňováním na rizika spojená s užíváním psychoaktivních látek, můžou lidé za instagramovým účtem @czechedsubstance přímo pomáhat, když je někdo osloví. I když je celý projekt čistě vzdělávací a v žádném ohledu nenabádá k užívání drog, autoři postů a diskuzí vnímají fakt, že psychoaktivní látky jsou součástí společnosti. Proto se snaží formou edukace o snížení potenciálu rizik (Harm reduction přístup).

Martin Duřt

Jedním z témat, kterému se věnují, jsou nové substance, jejich názvy a úroveň škodlivosti. „To, co se teď nejvíc šíří z nových drog na naší scéně, je HHC. Vyrábí se uměle, čili tu existuje riziko například znečištění a taky to nemá známý bezpečnostní profil,“ popisuje Martin, s jakou obezřetností je potřeba vnímat i novinky z kategorie tzv. měkkých drog.

Vedle rekreačního užívání drog je ale taky ve společnosti segment lidí se zdravotními a psychickými problémy, kterým mohou látky jako kratom nebo opioidy přinést dočasnou úlevu. Problém podle Duřta ale je, že se tito lidé často medikují sami. „Každý chce žít důstojný život a bohužel pro spoustu lidí je nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, užívání psychoaktivních látek,“ popisuje.

Chronické bolesti, ADHD jako důvod pro užívání drog nebo rozvoj asistované terapie psychedeliky u nás, probereme v dalším dílu podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.