Ptačí chřipka opět ohrožuje velké i malého chovatele ptactva. Jaká jsou preventivní opatření?

17. leden 2024

Ptačí chřipka, velký strašák všech velkých, ale i malých chovatelů ptactva, dorazil na začátku roku i do našeho kraje. Je to důvod k obavám?

Čtěte také

eterinární správa od začátku letošního roku eviduje celkem 12 ohnisek ptačí chřipky. Do Česka se ptačí chřipka začátkem tohoto roku vrátila po osmi měsících. Poslední ohnisko veterináři potvrdili 12. ledna v malochovu drůbeže v obci Trnávka u Nového Jičína v Moravskoslezském kraji.

Chovatel tam nahlásil úhyn osmi z dvaceti chovaných nosnic. Další ohniska veterinární správa letos zjistila na Ostravsku, Vyškovsku, Znojemsku nebo Vsetínsku, několik jich bylo taky v Čechách. 6. ledna se přítomnost nákazy ptačí chřipkou potvrdila i v Olomouckém kraji.

Konkrétně v malochovu v obci Norberčany na Olomoucku. Hned následující den došlo k utracení celého chovu asi třiceti slepic. V tomto i ve všech ostatních případech se ptačí chřipka prokázala jen u malých nekomerčních chovů, takže veterinární správa nevyhlásila žádná speciální opatření nebo ochranná pásma, chovatele drůbeže ale každopádně nabádá k opatrnosti.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Mnozí chovatelé rizika spojená s ptačí chřipkou neberou na lehkou váhu. Ostatně nemoc se do Česka vrací pravidelně, takže základní pravidla už většinou znají. Snaží se zamezit kontaktu s volně žijícími ptáky, krmení a vodu pro drůbež umisťují pod přístřešky, aby nemohlo dojít ke kontaminaci trusem.

Ptačí chřipka je rizikem jak pro užitkové chovy drůbeže, tak pro všechny ostatní ptáky chované v zajetí, kteří mají přístup ven. I proto jsou teď velmi obezřetní například i pracovníci zoologických zahrad.

Výrazněji ptačí chřipka chovatele drůbeže v Olomouckém kraji potrápila v roce 2017, a to konkrétně na Přerovsku. V lednu se nákaza potvrdila v Lověšicích. Soukromý chovatel musel kvůli tomu nechat vybít celý svůj chov a přišel o více než čtyři sta slepic a téměř dvacet kachen. Veterinární správa v Lověšicích, Přerově a dalších okolních obcích vyhlásila ochranné pásmo.

Jak se ptačí chřipka projevuje?

Jde o virové onemocnění postihující ptáky, náchylnější je vůči němu právě domácí drůbež. Virus šíří v přírodě vodní ptáci, zejména husy, kachny a labutě, ale také volavky. Rizikovým obdobím je hlavně podzim a jaro, kdy migrují stěhovaví ptáci.

Čtěte také

První příznaky se obvykle objeví do jednoho týdne. Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže, jsou apatická, nepřijímají potravu a nakonec umírají. Přenos na člověka není vyloučený, ale je výjimečný. A dochází k němu jen při úzkém kontaktu člověka s nakaženými zvířaty v chovech.

Na téma ptačí chřipky jsme si povídali také s Helenou Radiměřskou Přibylovou, ředitelkou odboru ochrany zdraví zvířat Statní veterinární správy pro Olomoucký kraj. Mimo jiné odpovídala i na tyto otázky:

  • Co následuje po nahlášení podezření na ptačí chřipku u daného jedince či populace?

  • U prvních letošních případů jste nevyhlašovali mimořádná opatření, tak jak je známe z let předchozích, proč to tak je?

  • Co máme dělat, pokud najdeme uhynulého ptáka třeba při procházce kolem řeky, rybníku či třeba u krmítka?

Poslechněte si další díl rubriky O čem se mluví.

Ve středu 24. ledna se budeme bavit na téma zimní sezonách v Jeseníkách. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio