Ptačí hodinka zjistí, jak se jim v Česku daří. Se sčítáním sýkor i vzácných druhů může pomoci každý

7. leden 2022

Stačí hodinu posedět u krmítka, dívat se, „co kde lítá“, všechny zpozorované ptáky zapsat do tabulky a údaje pak odeslat České společnosti ornitologické, a to nejpozději do 9. ledna. Ptačí hodinka spojuje příjemné s užitečným. Zábavné pozorování ptáků u krmítek i získání užitečných dat pro výzkumníky v rámci občanské vědy. Tou se označují aktivity, kdy se veřejnost přímo podílí na vědeckých výzkumech. Naturu si můžete na webu výjimečně poslechnout o den dřív před premiérou.

Ptačí hodinka se letos koná už potřetí a loni se jí zúčastnilo 27 tisíc dobrovolníků. Ačkoliv se akce koná příliš krátce na to, aby bylo ze sebraných údajů možné vyvozovat plošné závěry o ptačí populaci, již teď je jasné, že stále nejpočetnějšími ptáky u zimních krmítek jsou sýkorky.

Čtěte také

Některé druhy, jako zvonek zelený, naopak rapidně ubývají. Populace zvonka se za posledních deset let snížila o dvě třetiny. Aby Česká společnost ornitologická na špatnou situaci zvonka upozornila, zvolila tohoto opeřence Ptákem roku 2022.

Ubývají pěvci i dravci v krajině

Pod tlakem jsou v posledních desetiletích zejména ptačí druhy otevřené zemědělské krajiny. Kvůli intenzivnímu hospodaření, úbytku pestrých ploch a ztrátě přirozených úkrytů i potravy ornitologové dlouhodobě pozorují mizení jak pěvců, tak i dravých ptáků, zejména sýčka obecného.

Čtěte také

Naopak nové příhodné prostředí mohou ptáci najít ve městech. Ta se postupně adaptují na změny klimatu, což znamená zvýšenou výstavbu zelených střech a fasád nebo výsadbu stromořadí. Zcela města přirozené prostředí ptákům zřejmě nenahradí, ale některým druhům mohou pomoci.

Jak se samotné klimatické změny projeví na české ptačí populaci, není zatím přesně známé. Ornitologové momentálně pozorují příchod jižních druhů a naopak úbytek ptáků, kteří jsou zvyklí na chladnější podmínky.

Jak přesně ale klimatické změny působí na chování ptáků, je pro ornitology zatím záhadou. Samotná teplejší léta a mírné zimy totiž k tak radikálním změnám chování zřejmě nestačí.

Poslechněte si celou Naturu Ondřeje Nováka. 

Spustit audio

Související