Půjčujete si auto v zahraničí? Pozor na dostatek financí na účtu, radí bezpečnostní expert

Řecko, Itálie nebo Chorvatsko jsou země, kde si Češi o letní dovolené rádi pronajímají auta. K půjčení stačí řidičský průkaz a doklad totožnosti. Vše si lze zajistit přes internet a půjčovna přistaví vůz, kam potřebujete. Ovšem pozor: měli byste mít dostatek peněz na účtu.

Menší půjčovny vyžadují finanční zálohu, přesněji dostatečnou finanční rezervu na bankovním kontě. Někdy až okolo dvaceti tisíc korun. Bezpečnostní expert z platformy Vize nula Roman Budský říká: „Jakmile nastanou problémy s výší zálohy na bankovním kontě, půjčovna odmítne auto zapůjčit. Na koho bude auto půjčené, ten by měl mít na svém bankovním účtu určitou sumu peněz. Spolujezdce přitom netolerují: kdo řídí, ten musí mít peníze,“ upozorňuje.

Do pražských ulic míří unikátní autopůjčovna. Půjčíte si malý čínský elektromobil?

elektromobil, elektroauto

Unikátní autopůjčovna nabídne v testovacím provozu dvacet velmi malých, jen dvoumístných elektrických aut. Vozidla původem z Číny budou parkovat v ulicích Prahy 1 a 2. Odemykat se budou mobilem. Zatímco v centru můžou být malé rozměry aut výhodou, na okruhu nebo na dálnici může vadit nízká maximální rychlost, pouhých 80 km/h. Problémy můžou být i s dojezdem nebo s pocitem bezpečí.

Podle jedné italské autopůjčovny kousek do Bibione neví o nutných zálohách na účtech stále více turistů. Před převzetím auta si ho řádně prohlédněte, zaměřte se i na malé škrábance na kapotě, a vše si nechte zapsat do smlouvy: „Předchozí pronajímatel mohl auto poškodit, což může dopadnout na vás,“ varuje Budský.

Pokud se vám stane dopravní nehoda, pokaždé zavolejte policii. Půjčovna chce vždy policejní protokol. Pozor i na dopravní přestupky: když někde například překročíte rychlost a půjčovně přijde pokuta za přestupek, bude ji po vás vymáhat. „Půjčovna sdělí úřadu jméno řidiče, protože ví, kdo měl v daném termínu vypůjčené auto.“

Je také užitečné si v dané zemi přečíst základní dopravní předpisy. V Německu nebo Itálii jsou třeba povinné emisní zóny a půjčovna by vám měla dát správnou emisní plaketu do místa, kam s tímto autem můžete.

V posledním díle seriálu uslyšíte, jak bezpečně převážet kola. Poslouchejte Radiožurnál zítra v 8:50.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio