Pulp Fiction a Švejk v jednom. To jsou historky z podsvětí, které při své práci poznává soudce Petr Kolban

7. březen 2024

Historky z podsvětí aneb Trestná činnost na jihu Čech, tak se jmenuje přednáška doktora práv Petra Kolbana pro Akademické půlhodinky v Českých Budějovicích. Mluví o tom, jak blízko někdy může mít ke spáchání zločinu i obyčejný, „slušný“ člověk, jaké motivy mají zločinci pro své skutky a jejich opakování i o nastavení českého trestněprávního řádu. Citlivě reaguje na neveselé prostředí, ze kterého pachatelé často vzešli. A vypráví i několik neadresných příběhů z našeho kraje.

Historky, které Petr Kolban při své práci poznává, jsou někdy jako Pulp Fiction a Švejk v jednom. Předvánoční soudničky budí ale spíš smutek. „Advent je dobou, kdy se lidé scházejí, zejména v rodině. A pamatuji si na odsouzeného, který se přiznal k majetkové a násilné trestné činnosti. Byl to jinak velmi perspektivní mladík, ale byl tedy odsouzen za vcelku agresivní loupež. Na konci řízení, když už mu vězeňská služba nasazovala pouta, mě obhájce poprosil, jestli by se ten mladý muž mohl rozloučit se svou sestrou,“ vzpomíná.

Soudce podle svých slov neviděl důvod, proč tomu nevyhovět. „Všichni jsme lidé, máme nějaké city, vazby, takže jsem samozřejmě povolil, aby sestra do soudní síně vstoupila. Ale bylo mi vysvětleno, že sestra je venku před soudní budovou, kam už odsouzený vyjít nemohl, a ona sama že nezvládne přijít. Je velmi těžce nemocná a její choroba ji do pár let zcela jistě usmrtí.“

Čtěte také

„Tehdy mě opravdu chytlo za srdce, když jsem zpoza soudního pultu pozoroval zboku toho člověka, kterak hledí skrz okno a v podstatě se loučí se svou sestrou a ví, že už ji nikdy, nikdy neuvidí,“ přiznává Petr Kolban.

Podobně sledoval v soudní síni odsouzeného, který měl strávit šest let ve výkonu trestu. „Mezi veřejností seděla jeho partnerka se synem. A ten muž věděl, že neuvidí svého kluka jít poprvé do školy, nebude s ním prožívat radosti školky… Nechme stranou, co vedlo k tomu, že páchal závažnou trestnou činnost. To loučení otce se synem i to, jak se k němu chlapec tulil, jak si užíval poslední doteky, to jsou emoce, které vám zůstanou v paměti,“ popisuje.

„O to víc si vážíte, co doma máte a co obklopuje vás. Neznamená to, že o to víc si všichni vážíme svobody. Jistě, svoboda je pro nás k nezaplacení. Otázkou ale je, jestli pro osoby, které se opakovaně do výkonu trestu vracejí, je svoboda tou nejdůležitější hodnotou. Obávám se, že v některých případech není,“ dodává.

Celý rozhovor se soudcem okresního soudu v Prachaticích Petrem Kolbanem si poslechněte online.

Spustit audio

Související