Radiožurnál vyráží na stezku Českem. Putujte každý den spolu s námi

10. červenec 2022

10 reportérů, 5 týdnů a dvakrát 1000 kilometrů. Radiožurnál vysílá své reportéry ze západu na východ – z Aše až do Bukovce. Jedna turistická štafeta se vydá jižní cestou, druhá severní a setkat by se měly na druhém konci republiky. Každý den vás ve vysílání vezmeme na místa, kde se reportéři právě nacházejí. Seznámíme vás s příběhy lidí, kteří vyrazili na cestu s nimi, a objevíme společně skryté krásy Česka. Přidejte se k nám!

Nápad vytyčit dálkovou trasu českými horami dostal nadšený chodec a dobrodruh Martin Úbl na jednom z nejtěžších přechodů na světě Great Divide Trail v Kanadě, který měří 1200 km a jde se přibližně dva měsíce. Tak vznikl projekt Stezka Českem.

Severní cestou na stezku Českem za Radiožurnál vyrazí reportér Dominik Hron

„Jde o to, že jste v horách, jdete sami za sebe, všechno, co potřebujete, máte s sebou. A v tu chvíli je to hodně o vás a to, jestli jdete v Čechách, nebo na jihu Evropy, to už je jenom pozadí. Nakonec to vždycky musíte ujít vy a zážitky jsou jenom vaše,“ říká v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Turistická štafeta v éteru

Na stezku Českem, která vede po obvodu české kotliny se letos v červenci vydají i reportéři Radiožurnálu. Turistickou štafetu si po týdnu předá celkem deset našich reportérů. Na první etapu severní trasy v pondělí vyráží Dominik Hron, na jižní trasu jako první vykročí Ľubomír Smatana.

  • Severní trasa vede z Aše přes Krušné hory, Národní park České Švýcarsko a Lužické hory do Jizerek, Krkonoš, na Broumovsko a dál přes Orlické hory a Jeseníky do Beskyd a Rychlebských hor.

  • Jižní trasa míří z Aše přes Český les a Šumavu do Novohradských hor, České Kanady a Podyjí. Odtud pokračuje přes Dolnomoravský úval na sever přes Bílé Karpaty do Beskyd.

Každý den po dobu pěti týdnů vám z jejich putování nabídneme to nejzajímavější. Představíme místa, která stojí za návštěvu, a přitom se o nich tolik neví. Přiblížíme pocity z cesty, na které jste jen sami se sebou. A seznámíme vás se zajímavými příběhy lidí, kterou cestou potkáme. 

Poslouchejte každý den Ranní Radiožurnál. Začínáme v pondělí 11. července.

Ľubomír Smatana před startem svojí etapy srší odhodláním
autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio

Související