Radost z pohybu, tanec hrou propojený přirozeností dětí. To je speciální příměstský tábor v Jičíně

29. srpen 2022 07:35

Protančit se už skoro k závěru prázdnin mohly malé tanečnice na příměstském táboře Tanečního ateliéru Zuzany Richterové v areálu bývalých městských lázní při Duhové medicíně v Jičíně. Před redaktorkou Vlaďkou Wildovou se na trávě bosky vznášely malé víly od 5 do  8 let, které čekalo závěrečné představení v pořadu Tanec léta II. ve Valdštejnské lodžii v Sedličkách.

Malé tanečnice se zabalují do pozice kouzelných skříněk a z nich pak postupně vytančí lesní strašidla, radost, lehkost v mírných poryvech větru, padající kaštany ze stromu…

Čtěte také

Taneční příměstský tábor v areálu bývalých městských lázní v Jičíně pod křídly Duhové medicíny a pod vedením tanečnice Zuzany Richterové přinesl improvizaci, baletní trénink, kreativitu a pohybové příběhy. Umožnil poznávat radost z pohybu a rozvíjet emoční i fyzickou sílu dětí.

„Jeviště jako takové zpřítomňuje děti a vždycky je radost se s někým podělit,“ dodává k závěrečnému představení Tanec léta II. lektorka tanečního tábora.

„Tanec, který učím, je spíš tanec hrou a tanec propojený s různými příběhy a s jejich vlastní přirozeností. Doufám, že nemají pocit, že by něco musely trénovat, ale že si spíš hrají, přibližuje Zuzana a dodává, že už tady je možné rozpoznat talent.

Čtěte také

„Už v prvním vykročení na taneční sál poznám, jestli dítě rádo tančí a jestli je to právě to, co potřebuje a z čeho má radost.

V Tanečním ateliéru Zuzany Richterové jsou děti od čtyř let, ale i šedesátileté účastnice, které mají odvahu a dovolují se vrátit samy k sobě. „Účastní se i muži, není jich moc, ale jsou tu i kluci. Nemám ráda takové to všechno a nic, i v improvizaci je totiž potřeba určité vedení, aby měl člověk z pohybu ještě větší radost.

V letních příměstských táborech vede Zuzana Richterová současný a kreativní tanec.

Připomíná také důležitost přímého kontaktu se zemí bez podrážek, což její svěřenkyně také kvitují, když jejich bosá chodidla chladí a hladí rosa v trávě.

Spustit audio

Související