Ramadán, to je měsíční půst a televizní seriály

Třicet ramadánových nocí tráví velká část Egypťanů se zraky upřenými na televizní obrazovky. Jako každý rok připravila egyptská a další arabská studia desítky seriálů právě na posvátný postní měsíc. Posvátnost ale postupně ustupuje byznysu. A podobně jako se křesťanské Vánoce staly komerčními svátky, postihl podobný osud i muslimský ramadán.

Noční piknik s káhirskými hipstery? Ramadán přináší nečekaná překvapení

Základem každé egyptské ramadánové snídaně je vydatný fúl

Tradiční rozdělení denní stravy na snídani, oběd a večeři v muslimských zemích během ramadánu padá. Večeře sice zůstává, a po celodenním půstu bývá velmi vydatná, neméně důležitá je ale také noční snídaně zvaná suhúr. Před rozbřeskem se při ní lidé musí najíst a napít do zásoby, protože je čeká další celý den bez jídla a na suchu. Mladí Egypťané v Káhiře začali tyto ramadánové snídaně pojímat jako příjemné noční pikniky s kamarády.

Když jsem si chtěl s instalatérem Hasanem popovídat o letošních ramadánových seriálech, pozval mě rovnou k sobě domů.

V malinkém obýváčku s pastelově zelenými stěnami tu na dvou kanapích sedí deset lidí: Hasanova maminka Násira, která tu evidentně vládne pevnou rukou, Hasanova sestra, druhá sestra, bratr, dcera, syn Muhammad, žena… aha, ne, to je další sestra. A tady je Hasanova žena, dostávám se postupně do obrazu.

Experty na seriály jsou ženy

A teď se mě ještě tahle rodina v lidové alexandrijské čtvrti pokouší dostat do toho obrazu televizního. „Já soustavně sleduju jen tenhle seriál, a to zásadně reprízy, které dávají ve dvě ráno. To se připravujeme na poslední sousto před dalším celodenním půstem. Jindy nemám čas,“ říká Hasan s tím, že řemeslníci se vrací domů tak kolem desáté, jedenácté, takže večerní premiéry nestíhají.

Štěpán Macháček u Hasana a jeho rodiny na ramadánovém televizním dýchánku

Experty na seriály jsou u nás ženské. My chlapi na to nemáme moc čas. Ženy znají děj do posledního detailu. Když mi třeba pár dílů unikne, tak mi to pak musí žena všechno dovyprávět, aby mi to na konci dávalo smysl,“ vysvětluje můj hostitel. „Každý seriál začíná s prvním dnem půstu a končí třicátým dílem na konci ramadánu.“

Takový normální Egypt

Muslimové slaví ramadán u Božích stolů. „Pomáhat chudým by měl každý,” zní z Káhiry

00995436.jpeg

O ramadánu nesmí podle zvyklostí nikdo zůstat bez sváteční večeře. Proto egyptští podnikatelé zřizují pouliční jídelny pro chudé a pocestné. Říká se jim Boží stoly a v Káhiře mají nejčastěji podobu velkého stanu na ulici nebo na chodníku. Při západu slunce v nich dostanou stolovníci večeři zdarma. Ramadán totiž není pro muslimy jen měsícem půstu, ale také obdobím charity.

Tohle už ale nevydrží paní Násira, Hasanova máma, rozložitá dáma v letech, která má všechny seriály ze svého gauče v malíčku. „Tenhle ramadán jsou tam pěkné příběhy. Třeba tenhle s Ahmadem Sakkou se mi líbí,“ dozvídám se o známém akčním herci.

Paní Násira mi do detailu vypráví zápletky vyprávění o hlavě rodiny z Horního Egypta. Hrdina se po smrti otce musel starat ještě o sourozence, což ho dovedlo až k obchodování s drogami, kriminálu, vraždám uvnitř rodiny, prostě klasické egyptské rodinné drama.

A teď se objevil policejní důstojník a začal případ vyšetřovat. No a poslední den ramadánu, v posledním díle, se všechno dozvíme,“ těší se Hasanova maminka. Jeho syn Muhammad mi nabízí lékořicový nápoj a domácí jahodový džus. To ještě netuším, že jedna z těch skleniček mě pak na dva dny úplně vyřadí z provozu.

Reklamy, reklamy, reklamy

Vždycky tu se ženskejma komentujeme, jestli to Amhed Sakka udělal správně, nebo jestli udělal blbost. Pořád o tom diskutujeme, nemáme tu kromě televize žádnou zábavu,“ směje se paní Násira.

Egypťané slaví ramadán. A, světě, div se, i uprostřed léta se podobá našim Vánocům

Autor reportáže s Magdím Abú ´l-Adabem, jehož rodina s výrobou fanúsů v Káhiře před tisíci lety začala

Muslimové prožívají postní měsíc ramadán. Může se v něčem podobat našim Vánocům? Egyptský ramadán ano. Aspoň tedy svou noční atmosférou plnou svítících ozdob.

Během letošního ramadánu poctivě sleduje tři seriály. „Ale reklamy jsou letos strašně otravné. Samotný děj jednoho dílu trvá půl hodiny, mezitím je ale hodina reklam!“ rozohňuje se.

Smrt je jistota

Důkladný přehled má ovšem i Hasanův syn Muhammad, který mě zasvěcuje do egyptských satelitních stanic a jejich seriálové nabídky: „Hlavní hrdina na konci seriálu zaručeně umře. Tak je to vždycky. Seriál prostě musí s koncem ramadánu skončit definitivně.“

Muhammad prý zase probírá seriály se svými kumpány při fotbale na ulici. O ramadánu si chodí zakopat za svítání.

Spustit audio

Související