Rangers: Pole s bavlnou

17. červen 2023

Vznikli jako Rangers, pak z nich byli Plavci a teď jsou zase Rangers. A prostředí, ve kterém se narodili, bylo skutečně na vodě, přesněji řečeno na Lužnici.

Tam se totiž spolužáci z vysoké školy Milan Dufek a Antonín Hájek dohodli, že založí kapelu. Kamarádi přivedli z nedalekého gymnázia Mirka Řihoška a Jana Vančuru, kde hráli ve školním big beatu, do kapely pak přistoupil i Jiří Veisser, spolužák z Českého vysokého učení technického. A o rok později měli Rangers první koncert ve vinohradské sokolovně za tučný honorář: každý dostal párek a pivo. O pět let později, v roce 1970, natočili Rangers pro vydavatelství Panton traditional Cotton Fields s českým textem Milana Dufka a za tento rok získali Zlatý štít firmy Panton za první milion prodaných desek v tehdejším v Československu.

V roce 1971 byla publikována jedna, mimochodem výborná recenze na jejich dlouhohrající desku, kde se objevila věta „…proč se těch 6 sympatických chlapců jmenuje jako američtí zabijáci ve Vietnamu“. Název elitní jednotky byl poté příčinou tlaku Pragokoncertu na přejmenování. A tak se na scéně objevili Plavci.

A kdo otextoval takové hity jako Nos pro trable, Neplač malá, Pojď ven, Vysočina, Colorado, Drak od bílé skály, Modrý měsíc, Teče voda, Evžen, lovec žen, Poutník s kytarou nebo Pole s bavlnou? Muž, který byl až do své tragické smrti dlouho hlavním hlasem skupiny, zpěvák, kytarista, flétnista a vášnivý cestovatel Milan Dufek. Z jedné dlouhé cesty se však nevrátil. Skupině Rangers věnoval celý svůj život.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.