Řasy se dají využít pro ekologickou recyklaci prvků potřebných při výrobě elektroniky, zjistili vědci

3. březen 2020 14:25

Čeští a rakouští vědci dokáží ekologicky recyklovat prvky vzácných zemin z elektronického odpadu. Mobilní telefony, počítače a fotoaparáty by bez těchto prvků nemohly fungovat. Jejich tradiční těžba je náročná a poškozuje životní prostředí. Mezinárodnímu týmu vědců se podařilo najít způsob, jak zmíněné prvky recyklovat pomocí bakterií a řas.

„To, co tady vidíte, je fotobioreaktor, zařízení na kultivaci řas v tekutém živném roztoku,“ ukazuje v laboratoři Mikrobiologického ústavu Akademie věd v Třeboni bioložka Milada Vítová. Řasy jsou tu smíchané s tmavým práškem.

„Ten tmavý prášek, to jsou luminofory, které se získají mechanickým seškrábáním z elektroodpadu a obsahují vysoké množství prvků vzácných zemin. Jak řady rostou a dělí se, získávají z toho roztoku živiny a zároveň s nimi akumulují do svých buněk i prvky vzácných zemin,“ vysvětluje Milada Vítová.

Prvky vzácných zemin se získávají z horniny. Převážná část těchto zdrojů je v Číně. Zdroje jsou ale samozřejmě vyčerpatelné, proto se vědci snaží najít i jiné způsoby, jak získat tyto prvky.

„Existují již různé postupy recyklace prvků vzácných zemin, většinou jsou to chemicko-fyzikální procesy, které ovšem nejsou šetrné k životnímu prostředí a také jsou velmi nákladné. My se tady tedy snažíme o biologickou metodu, která by byla ekologicky šetrná a pokud možno také méně nákladná,“ říká bioložka.

Čtěte také

Vědci dokáží pomocí bakterií a řas už získat prvky vzácných zemin. Čeká na ně ale další výzva. „Náš výzkum je teď ve stádiu, kdy jsme schopni získat směs prvků vzácných zemin do buněk řas, ale do budoucna by bylo ideální umět tyto prvky rozdělit, tedy získat jenom určitý prvek určitým druhem nebo kmenem řasy,“ popisuje Milada Vítová.

Na výzkumu se podílejí jak čeští, tak rakouští vědci. „Naši kolegové z univerzity v Kremsu pracují především s bakteriemi. Tyto bakterie mají za úkol připravit směs z elektrického odpadu, kterou my potom kultivujeme s řasami. Těm našim řasám ulehčují práci,“ dodává Milada Vítová.

Tento výzkum potrvá až do roku 2022. Vědci budou v následujících letech také spolupracovat s místními regionálními firmami v Rakousku i Čechách. Ty by měly vyzkoušet získávání prvků vzácných zemin ve větším měřítku.

Spustit audio

Související