Ray Stevens: Turn Your Radio On

Ray Stevens náleží mezi veterány country muziky, i když zpočátku jeho kariéry nebylo vůbec jasné, kterým směrem se jeho hudební snažení bude ubírat. 

Své mládí strávil ve státě Georgia, v době druhé světové války a v poválečném období. Jak sám vypráví, jeho první setkání s hudbou, probíhalo díky rádiu. Ale jako kluka ho nejvíce okouzlily tehdejší hity, které společně s kamarády slýchal s jukeboxu, který byl umístěn na koupališti, kde s místními dětmi trávil čas. Jak rádio, tak hrací automat hrály hudbu všech možných žánrů. Ale hlavně poslední, moderní hity. Zaujal ho zvuk elektrické kytary. Tento nástroj se jeho matce sice nezdál být nejvhodnějším, ale byla potěšena synovým zájmem o hudbu. Zapsala ho tedy na hodiny klavíru. Odtud už vedla cesta k angažmá v několika kapelách a také ke skládání.

Zpočátku skládal písničky natolik zvláštní a osobité, že si s nimi nikdo nevěděl rady. Ale zaujaly. Ještě jako školák podnikl cestu do Nashvillu, kde se setkal s legendárním muzikantem Chetem Atkinsem. Dostavily se první úspěchy, a co bylo důležité, seznámil se s mnoha výbornými muzikanty včetně Elvise Presleyho, na jejichž projektech se podílel. V šedesátých letech už byl velkou hvězdou country, ale jeho písničky bodovaly i v pop hitparádách. Založil několik koncertních síní a divadel, v nichž uplatnil i svůj komediální talent.

V roce 2019 byl Ray Stevens uveden do Countryové síně slávy. Skladba Turn Your Radio On je z jeho osmého studiového alba z r. 1972.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio