Razová na Bruntálsku bude muset kvůli nové čistírně a kanalizaci výrazně omezit výdaje

2. říjen 2023 11:34

Razové na Bruntálsku hrozí výrazné omezení chodu obce. Vesnice nedaleko přehrady Slezská Harta musí postavit novou čistírnu a kanalizaci, aby odpadní vody neznečistily přírodní zdroj. I když obec získá dotace, na část stavby si bude muset půjčit a na dlouhé roky se zadlužit. Ze svého bude muset dát necelých dvacet, přitom její roční rozpočet je 12 miliónů korun.

Seniorka Eva okopává pečlivě zahrádku, která je nedaleko potoka. Novou kanalizaci by tato milovnice přírody rozhodně uvítala. „Všichni máme nějaké odpadní vody a jde to do potoka. Přitom ještě před pěti lety tady byli raci a teď je ten potok mrtvý,“ říká.

Čtěte také

Starosta Ivan Féhervári (SNK) potvrzuje, že původní čistírna je zastaralá a obec ležící u přehrady Slezská Harta potřebuje udělat kvůli přísným ekologickým podmínkám alespoň na části katastru novou kanalizaci.

„Hlavní důvod je přehrada, která spadla do druhého ochranného pásma. Standardy a předpisy na vypouštění kanalizačních vod jsou nastaveny dost přísně a my jako provozovatel je musíme splňovat,“ říká starosta.

Celkové náklady jsou 60 milionů korun. Na většinu by malá vesnice získala státní dotace, jenže při jejím malém rozpočtu je i ten zbytek – tedy zhruba 17 miliónů – obří zátěž. Starosta už teď sedí nad stohy papírů a přemýšlí, kde budou škrtat.

Už teď v obci, kde žije přes 500 lidí, přes noc zhasínají veřejné osvětlení.

Spustit audio