Ředitel Muzea umění Michal Soukup: O Středoevropském fóru se rozhodne v nejbližších dnech

V Olomouci teď probíhá svého druhu největší mezinárodní výstava Muzea moderního umění. Reprízovaná bude v Bratislavě, Krakově a Pécsi.

Velkolepý koncert v chrámu Panny Marie Sněžné 20. září představil Credo světoznámého skladatele Krzystofa Penderckého pod taktovkou autora. Zahájil Podzimní festival duchovní hudby v Olomouci a současně výstavu Rozlomená doba 1908 – 1928: Avantgardy ve střední Evropě.

Tu přirovnal spoluautor její koncepce Karel Srp k výstavám největších světových muzeí. Přestože jde o zatím nejnákladnější výstavu Muzea umění Olomouc, podle Srpa se ji podařilo uskutečnit vzhledem k jejímu rozsahu a úrovni „takzvaně za pár korun“.

Spolu s předchozí výstavou Abstrakce v polské malbě patří k vrcholným projektům realizovaným v době působení současného ředitele. „Těch pět let je pokračováním v kontinuitě. Mé působení ve funkci lze rozdělit do dvou rovnocenných polovin, jedna polovina se týká investičního rozvoje, druhá odborné činnosti,“ říká Michal Soukup.

Muzeum umění se řadí k nejvýznamnějším kulturním institucím nejen v našem kraji, ale svými sbírkami a aktivitami přesahuje hranice republiky. V Arcidiecézním muzeu v Olomouci a Kroměříži spravuje sbírky olomouckých biskupů a arcibiskupů s díly světových autorů.

O podobě SEFO se stále debatuje

Podstatným projektem, jímž muzeum navazuje na tradici církevních sběratelů je budování Středoevropského fóra (SEFO), které se věnuje modernímu a současnému umění vznikajícímu po druhé světové válce. Ke zkoumání a pojmenovávání významu prostoru Střední Evropy se snaží přispět také současná výstava včetně odborné konference Zrod soudobého Středoevropana.

„Pokud vláda schválí program péče o kulturní dědictví během několika málo dnů, tak máme jistotu, že Středoevropské fórum bude zabezpečeno národními finančními zdroji, a na tom jsme usilovně pět let pracovali,“ mluví o naplnění jednoho z hlavních cílů svého působení ve funkci ředitel Michal Soukup. 

Letitým tématem vzrušených debat mezi Olomoučany je podoba stavby, v níž by mělo Středoevropské fórum sídlit. „Už při svém nástupu jsem sdělil, že bych se nebránil architektonické soutěži, ale záleží to na ministerstvu kultury. V úterý předložím panu ministrovi několik variant dalšího postupu a příští týden padne zásadní rozhodnutí,“ říká host ve studiu.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Související