„Rédl je gay, věděli jste to?“ Je zobrazení homosexuality v seriálu ČT přelomové?

18. prosinec 2018

Aktuální díl popkulturního pořadu Radia Wave věnovali Šimon s Hankou nové čtyřdílné minisérii České televize Rédl. Ta je zasazená do potemnělé reality několika dní před rozdělením Československa, kdy se parceluje mocenský vliv nejen v podsvětí. Poslechněte si, zda obstál Ondřej Sokol v hlavní roli, Jan Hřebejk režijně a Miro Šifra se scénářem. Pozor, tento díl obsahuje spoilery!

Poslechněte si 24. 12. od 18:00 mimořádný dvouhodinový díl pořadu Kompot, který pod stromeček nadělí ty nejkrásnější dárky v podobě nejúspěšnějších popových hitů letošního roku.

„Spolupráce s novým scenáristou stimulovala Jana Hřebejka k nevídaným výkonům,“ říká Jarmila Křenková ve svém výběru toho nejlepšího, co se událo minulý rok v televizní tvorbě, který si můžete poslechnout a přečíst zde. S tím souhlasí také oba moderátoři pořadu Kompot. Velkou měrou tomu dopomáhá i solidní obsazení, které mimo jiné objevilo nesporný herecký talent bývalého šéfa činohry Slovenského národního divadla Romana Poláka, který se zhostil role generála Ference. „Kvůli němu a možná jen kvůli němu se na Rédla podívám znova,“ hodnotí Hanka.

Cvoci, feťáci a hrdinky ostré jako břitva. Nejlepší seriály roku 2018 podle Radia Wave

Nejlepší seriály roku 2018 podle Radia Wave

Medikamenty coby půl duševního zdraví, trauma do každé tradiční rodiny, divoké československé devadesátky i Satanova nereformovaná církev. To vše přinesla letošní seriálová sezona. Podívejte se na výběr nejlepších seriálů tohoto roku.

Česká televizní i filmová tvorba zatím podle Šimona a Hanky kromě výjimek neumí pracovat s LGBTQ+ postavami. Ve své bakalářské práci Mediální obraz sexuálních menšin Adéla Olahová mimo jiné poukazuje na to, že i filmy s hlavní lesbickou nebo gay postavou (Venkovský učitel Bohdana Slámy nebo Pusinky Karin Babinské) ve výsledku zažité pojetí homosexuality nevyvrací. V populárních seriálech jako Ulice, Gympl nebo Cesty domů potom většina homosexuálů má pouze epizodní roli, prožijí si coming out a zpravidla odcházejí nebo rovnou v pilotním díle spáchají sebevraždu (Dokonalý svět). Rédl je ale jednou z výjimek. Proč tomu tak je, si poslechněte ve zvukové podobě pořadu Kompot.

Na začátku dílu se tradičně podívali moderátoři Kompotu na novinky uplynulého týdne a nebylo jich málo. Rapper Offset by se rád vrátil ke Cardi B. Jeho veřejná omluva na sociálních sítích a nápis z růží za patnáct tisíc dolarů, který přistál na pódiu během jejího koncertu, však neuchvátily ani Hanku se Šimonem a ani samotnou rapperku. Do nelehké situace se navíc původně nevinným vtipem na Twitteru dostala i Ariana Grande. Jak se stala součástí šarvátky mezi Kanye Westem, Drakem a Snoop Doggem a co na to její exsnoubenec Pete Davidson?

Jak se postavy Romana Rédla a generála Ference váží ke skutečnosti? V čem se shodne Hanka a Šimon s recenzí Mirky Spáčilové? A vyhraje na Lvech cenu pro nejlepší minisérii spíš Metanol nebo Rédl? Poslechněte si celý díl Kompotu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.