Rekordně dlouho už letos trvá zákaz splouvání Teplé Vltavy na Šumavě

24. září 2019 14:23

Vodáci na Teplé Vltavě na Šumavě zažívají jednu z nejhorších sezón. Rekordních 48 dní už platí během letošní sezóny zákaz splouvání řeky. Důvodem je extrémní sucho a nedostatek vody.

Na Teplé Vltavě v úseku od Soumarského mostu do Pěkné platí zvláštní podmínky. Posádky ji smí sjíždět, pouze pokud hladina neklesne pod 50 centimetrů, zároveň je omezený počet lodí a vodáci se musí registrovat u Národního parku Šumava.

Letos ale mnoho registrovaných stejně nevyjelo. „Když se podíváme na statistiku, tak rok 2016 byl celkem deštivý a byl jeden jediný zákaz splouvání, pak v roce 2017 to bylo 47 dní, ale ta sezóna je od začátku května do konce října. Letos jsme na 48 dnech, ale ještě máme měsíc a něco do konce sezóny,“ uvádí Vladimír Dvořák ze správy parku.

Obvykle se ze Soumarského mostu vydává na plavbu 63 lodí denně, teď je tu kvůli zákazu splouvání liduprázdno. Limit výšky hladiny a počtu lodí je stanovený kvůli ochraně přírody, především perlorodky říční.

Čtěte také

„Perlorodka je kriticky ohrožený mlž, nejen u nás, ale prakticky v celé Evropě. Tady bylo třeba přistoupit k ochraně toku především kvůli tomu, že vodáctví ničilo dno, které je rozhodující pro rozmnožení perlorodky. Od zavedení regulace se řeka v podstatě vrátila na stav v 90. letech a neustále se zlepšuje,“ dodává Vladimír Dvořák.

Podle Zdeňka Haška z infocentra na Soumarském mostě se každou sezónu najdou i vodáci, kteří zákaz splouvání nerespektují. „Musíme jim domluvit buď my tady na místě, nebo potom strážci. Ti se pohybují po celém území, takže vidí, co se na řece děje a mají možnost i pokutovat,“ vysvětluje.

Za porušení zákazu splouvání Teplé Vltavy v úseku mezi Soumarským mostem a Pěknou hrozí nedisciplinovaným vodákům pokuta až do výše 20 tisíc korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související