Restaurátoři opravují popraskané novorenesanční schodiště zámku v Tovačově

14. prosinec 2020

Pod lešením restaurátorů se ocitlo kamenné novorenesanční schodiště zámku v Tovačově na Přerovsku. Důvodem jsou praskliny ve schodech, zábradlí i štukové výzdobě. Na vině je nejspíš vlhkost, která v nejreprezentativnějších prostorách zámku.

Pod lešením restaurátorů se ocitlo kamenné novorenesanční schodiště zámku v Tovačově na Přerovsku. Důvodem jsou praskliny ve schodech, zábradlí i štukové výzdobě. Na vině je nejspíš vlhkost, která v nejreprezentativnějších prostorách zámku, ve Vídeňském křídle, dlouhodobě panuje.

poškozené zábradlí schodiště tovačovského zámku

„Pan prezident Havel byl v Tovačově na návštěvě, když se řešilo setkání se starosti naší hanácké části. Přijali jsme ho na zámečku,“ ukazuje mi Vladimír Vybíral 24 let starou fotografii z návštěvy tehdejšího prezidenta Václava Havla.

Jiří Finger ukazuje poškození zábradlí schodiště tovačovského zámku

Peníze na opravu se tehdy najít nepodařilo. Po dvou desítkách let se ale stav schodiště výrazně zhoršil a pro návštěvníky se stává dokonce nebezpečným. „První díl balustrády, tady je havárka, vidíte, jak se to drolí,“ ukazuje restaurátor Jiří Finger.

Odstranit museli restaurátoři i ozdobu schodiště, dva velké lvy. Pod jedním z nich se totiž dokonce utrhl celý podstavec. „Pomocí řetězového kladkostroje jsme si sloupek nadzvedli, abychom mohli vyčistit a napenetrovat usazovací plochu,“ ukazuje mi Pavel Hradilík.

Jiří Finger ukazuje poškození zábradlí schodiště tovačovského zámku
Kvůli opravě schodiště zrušila kastelánka Květa Zajícová všechny naplánované akce v zámku. Dokonce i svatby. „Myslím, že na jaře už svatební obřady budou probíhat a v dubnu budeme moct otevřít návštěvnickou sezónu,“ uzavírá kastelánka.

Pavel Hradilík zvedá sloupek zábradlí schodiště

Za opravu schodiště zaplatí tovačovská radnice 200 tisíc korun. Peníze na další nutné zásahy chce získat z dotací.

autor: kra
Spustit audio