Rhapsody in Blue Reimagined

24. leden 2024

Nová nahrávka americké pianistky Laury Downes s Rapsodií v modrém George Gershwina v úpravě mladého portorikánského skladatele a saxofonisty Edmara Colóna. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Colónova úprava Gershwinovy Rapsodie je ověnčena láskou a respektem, ale i vášnivou improvizací, smyslem pro moderní architekturu a dramatickou naraci. Portorikánský skladatel patří k absolventům prestižní univerzity Berklee College of Music, což se odráží na širokém plátně jeho inspirace. Portorikánskému skladateli se povedl opravdu skvělý remake. Jeho re-imaginace Gershwina je mostem, který s aktuálním feelingem přepažil to, co je dávno nadčasové. Laura Downes hraje Rapsodii v modrém znamenitým způsobem. Její interpretační názor se odráží v každém tónu. Downes doslova kouzlí s hudební barvou, dynamikou a tempovými změnami. Její hra má elektrizující napětí a svůdné, strhující kouzlo. Nic není nahodilé a nedotažené. Všechno má svůj původ, důvod a smysl. Podstatné je, že Downes dokáže přirozeně kultivovat prostředí a sbližovat různorodé elementy. Sama klavíristka se vyjádřila ve smyslu, že by Gershwin byl nadšený, kdyby věděl, že jeho hudba je stále součástí barevného, krásného, multikulturního hudebního kaleidoskopu Ameriky. (…)

Spustit audio

Související

  • Paul Moravec: Osvícení

    Nahrávka opery, kterou napsal americký skladatel Paul Moravec podle stejnojmenné knihy krále světového hororu Stephena Kinga. Jde o LIVE záznam ze světové premiéry.  

  • Lidová poezie v písni

    Nahrávka souboru Musica Bohemica a jeho uměleckého vedoucího Jaroslava Krčka. Hodnocení připravil Milan Bátor. 

  • Šťastně a vesele!

    Nová nahrávka kapely RukyNaDudy. Obsahuje koledy, které se zpívají v Beskydech během obchůzky koledníků po domech a staveních. Hodnocení připravil Milan Bátor.  

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.