Richard Krajčo a Jaromír Jágr odhalili v kostele v Chotěvicích restaurovaný obraz Křížové cesty

2. listopad 2023 08:17

V kostele v Chotěvicích na Trutnovsku visí další restaurovaný obraz Křížové cesty. Odhalili ho Richard Krajčo, jehož nadace AnděLové se o opravy kostela stará, a hokejista Jaromír Jágr. Ten restaurátorské práce zaplatil a přijal pozvání i na talkshow obou osobností. Z výtěžku ze vstupného nadace zaplatí další práce na kostele.  

„Říkal jsem si, že se na dnešní večer nebudu nijak zvlášť připravovat. Udělal jsem si jen takový miniscénář, který má pouze 6 bodů. Bodem číslo 1 je úvod a píseň. To přijde. Dalším bodem je, že přijde Jarda. Bod číslo 3 - uvidíme, co se stane. Bod číslo 4 - odhalíme obraz. Bod číslo 5 - opět uvidíme, co se stane. A bod číslo 6 je konec,“ tak zněla úvodní slova Richarda Krajča.

Čtěte také

Už ta naznačila, že se zhruba 400 diváků v nabitém kostele rozhodně nebude nudit.

„Jarda je vzadu. Přijela s ním jeho Domča a říká: to je krásná vesnička! A záchod tady máte? Tak jsem ji ujistil, že ano. Že venku stojí toika, směje se Richard Krajčo.

A protože jsou Richard Krajčo s Jaromírem Jágrem dobří přátelé, bavili se skvěle nejen diváci, ale i obě osobnosti.

Ty na chvíli doplnil i lanškrounský farář Zbigniew Czendlik. „Víte, u mne do kostela v Lanškrouně přijdou lidé do kostela a jsou takoví vážní. Někteří smrtelně vážní a někteří vypadají, jako kdyby je sundali z kříže. Ale tady, koukám, to žije. Richard mne zval a říkal, že se potřebuje vyzpovídat. Tam mluv, synu! Otec poslouchá.

Richard Krajčo a Jaromír Jágr odhalili v kostele v Chotěvicích restaurovaný obraz Křížové cesty

Řeč přišla i na otázky víry a vážnější témata. „Ríša bere kytaru, tak možná uslyšíme ještě nějakou písničku. Cesta je vždy důležitá. Ta je to nejkrásnější. Když se mne novináři ptali, jakých trofejí si nejvíc vážím, tak říkám, že je mi to úplně jedno. Protože o ty vůbec nejde. Ta jde právě o tu cestu. Tu si budeš vždy pamatovat. Cestu, jak jsi k těm trofejím přišel,“ říkal Jarda Jágr.

A Richard Krajčo zazpíval svoji písničku Cesta. Po skončení zhruba dvouhodinového programu si oba hlavní protagonisté dali krátkou přestávku v zákulisí a pak, což je především u Jaromíra Jágra neobvyklé, se ochotně návštěvníkům podepisovali i se s nimi fotografovali.

„Bylo to výborné. Ale nejhorší byla ta cesta. Myslím do Chotěvic, usmíval se Jaromír Jágr. „Věřím, že to bylo přesně to, co lidé očekávali, zodpověděli jsme nějaké otázky a Richard do toho zazpíval. Takže doufám, že se to všem líbilo.

Čtěte také

„Za mne to byla velká spousta smíchu, a to si myslím, že dnes lidé potřebují. Lidé Jardu poznali tak, jak nemají moc příležitost ho poznat z televize. Někdy je vážnější a pak to jsou sportovní otázky, a najednou tady s námi seděl opravdický smíšek, který dokázal lidi pobavit, doplnil Richard Krajčo.

Celou akci si pochvaloval i nezávislý starosta Chotěvic Vladimír Lukeš. „Pro Chotěvice je to úžasný skok směrem ke zviditelnění se. Za těch několik měsíců, co jsme měli kostel otevřený, bylo jasně vidět, že to funguje.

Kostel v Chotěvicích na Trutnovsku oživí i další akce, které muzikant Richard Krajčo chystá. A výtěžek z nich opět použije na další opravy.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související