Řidiči až do podzimu neprojedou z Deštného v Orlických horách na Šerlich. Objížďky jsou dlouhé

3. květen 2023 07:57

Začala oprava silnice na Šerlich, práce vyjdou zhruba na 80 miliónů korun. Ten, kdo bude chtít vyrazit na tohle turisticky atraktivní a oblíbené místo v Orlických horách, si docela zajede - zhruba čtyřkilometrový úsek z Deštného je až do října uzavřený. Přes celou letní sezónu tak řidiče čekají poměrně dlouhé objížďky.

Podle hejtmana Martina Červíčka z ODS už ale nebylo možné opravy dál odkládat. „Jiná možnost, než tento úsek komplexně opravit za úplné uzavírky komunikace vlastně neexistuje. Jsme ale přesvědčeni o tom, že na dlouhé roky budeme mít klid a ta silnice bude zajišťovat řidičům komfort a bezpečnost.“

Čtěte také

Řidiči musí při cestě do Orlického Záhoří a zpět po objízdným trasách. Silnice II/311 představuje nejrychlejší spojení mezi horským střediskem Deštné a Orlickým Záhořím. Objížďka z Deštného do Orlického Záhoří vede po silnicích I/14, II/311, II/319 a II/321, tedy přes Solnici, Rychnov nad Kněžnou, Rokytnici v Orlických horách a Orlické Záhoří. Řidiči si výrazně zajedou.

Přístup na parkoviště u Šerlichu, které využívají hlavně turisté, směřující na horské hřebeny Orlických hor, je zachován od Orlického Záhoří.

Kraj podle hejtmana Martina Červíčka dál jedná i o možných úpravách parkoviště na Šerlichu. „Intenzivně o tom jednáme s představiteli obce. Jsem přesvědčen, že existují různé varianty, jak by tam mohlo vzniknout více parkovacích míst. Uvidíme s projektanty, k čemu se dopracujeme. Já jsem za kraj obci přislíbil i finanční spoluúčast.

Oprava silnice se dotkne také linkové autobusové dopravy, kdy cestující musí počítat se změnami v jízdním řádu. Změny budou umístěny na zastávkách, podrobnosti jsou na webu.

Čtěte také

Například linka cyklobusu z Hradce Králové na Šerlich bude odkloněna z běžné trasy na Rokytnici v Orlických horách a povede přes Mezivrší do Záhoří a dál do horského sedla pod Šerlichem.

Investorem rekonstrukce horské silnice druhé třídy je Královéhradecký kraj, stavební práce provádí společnost Eurovia CS. Náklady pokryjí finance ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Stavbaři zrekonstruují jeden most, obnoví nefunkční odvodnění komunikace i propustky. Doplněna budou také chybějící svodidla. Směrové a prostorové uspořádání komunikace zůstane stejné.

Součástí stavby bude také oprava objízdných tras a obnova svislého a vodorovného dopravního značení.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související