Roboti s jídlem na chodníku. Kurýry dovážkových služeb mohou nahradit v Praze robotická vozítka

10. listopad 2021

Ve sklepě holešovické fabriky na 3D tiskárny vzniká ambiciózní robotický projekt. Tvůrci dokončují „automatické pojízdné skříňky“. Už v roce 2022, jak slibují konstruktéři, by se jejich zvláštní stroje měly objevit na pražských chodnících. Hlavní výhodou celého konceptu mají být nízké náklady – česká robotická vozítka mají stát méně, než je jeden měsíční plat kurýra, který rozváží jídlo na skútru nebo autem. Velkou otázkou je, jak se stroje snesou s chodci. 

„Pohyb robotů po chodníku u nás vyloženě zakázaný není,“ popisuje Jan Sedláček, jeden z vývojářů start-upu Vanilla Robotics s tím, že v sousedním Německu už legislativa na tuto okolnost připravená je.

Čtěte také

Podle informací Sedláčka můžou v sousedním státě chodníky využívat kromě chodců i stroje do celkové hmotnosti 10 kilogramů. Rychlost jejich pohybu musí odpovídat chůzi.

„Zatím nevím o tom, že by tam někdo s doručovacími roboty jezdil v běžném nasazení,“ připouští Sedláček s tím, že jejich Vanilla Robotics plánuje spuštění komerčního provozu v Praze už v roce 2022.

Autonomně, ale po známé trase

Čtyřkolová doručovací platforma s akumulátorem o kapacitě 1kWh by měla mít kvůli lepší manévrovatelnosti řiditelné obě nápravy, poháněná bude jen ta přední. Stroj se bude pohybovat sice autonomně, ale jen po známé trase.

Tu si stroj bude muset s operátorem nejprve projet v manuálním režimu tak, aby se vyhnul všem problematickým místům, jako jsou schodiště nebo vysoké obrubníky.

Jeden kus do 25 tisíc korun

Vanilla Robotics nejsou jediní, kdo se věnuje vývoji plně autonomních transportních plošin. Jak se na svém YouTube kanálu pyšní společnost StarShip Technologies, po amerických univerzitních kampusech už jim jezdí víc než 1000 autonomních vozítek.

Tuzemští vývojáři ale věří, že proti své konkurenci mají zásadní výhodu v nízkých nákladech. Většinu věcí si totiž díky 3D tiskárnám a CNC frézám vyrábějí sami, takže se prý s cenou jednoho vozítka dostanou pod tisíc dolarů, tedy na 25 tisíc korun.

Má jít údajně o tak nízký náklad, že prý restauratéři můžou své kurýry pro rozvoz jídla okamžitě propustit a místo nich si najmout právě robotické platformy.

Doručovacími roboty pro rozvoz jídla ale vývojáři Vanilla Robotics zdaleka nekončí. „Svá řešení pro autonomní jízdu chceme nasadit i na větší platformy, které by mohly fungovat jako takzvaná robotaxi například na letištích, v továrnách nebo v univerzitních kampusech,“ usmívá se Tomáš Krivda.

Podle něj se dá čekat, že velký odběratelem samořiditelných strojů bude také zemědělský sektor.

autor: Petr Kološ
Spustit audio

Související