Rodiče a jejich dva malí synové zahynuli v Osvětimi. Rodinu z Milevska teď připomínají Kameny zmizelých

4. listopad 2023 08:09

Museli opustit své domovy, projít peklem a už se nikdy nevrátili. Teď osud čtyřčlenné židovské rodiny Katzových, která zahynula během holocaustu, připomínají Kameny zmizelých. Jsou zasazené do chodníku v Sokolovské ulici v Milevsku před domem číslo 192, kde rodina žila.

„Kameny na sobě nesou jména našich spoluobčanů. Kdyby okolnosti byly normální, jejich potomci by nejspíš dnes byli našimi sousedy, jenže bohužel do jejich osudů zasáhla nenávistná ideologie, která velmi brutálně likvidovala všechno a nakonec i to nejcennější, tedy životy,“ připomněl předseda Spolku pro rozvoj kultury v Milevsku Martin Třeštík.

Odhalení Kamenů zmizelých v Milevsku

Rodina se před válkou významně podílela na společenském, kulturním i ekonomickém životě města. Lidé si na mosazných dlažebních kostkách můžou přečíst jména Olgy a Viléma Katzových a jejich dvou synů, sedmiletého Josefa a osmiletého Karla, zavražděných v Osvětimi.

Milevský starosta Ivan Radosta oceňuje i mezigenerační přesah projektu Kameny zmizelých. „Ty kameny tady nejsou jenom pro nás ze střední a starší generace, jdou tady pro naše následovníky, aby věděli, že to nebylo vždycky na světě jednoduché. Jsem rád, že velký podíl na umístění Kamenů zmizelých mají studenti našeho gymnázia, moc si toho cením,“ komentoval.

Čtěte také

Na pátrání po osudech židovských rodin se společně se svými spolužáky podílela studentka místního gymnázia Karolína Pincová. „Dostali jsme se na různá zajímavá místa, do archivu, pracovali jsme s různými materiály,“ popsala.

Na odhalení Kamenů zmizelých přišel Karel Reiniš, jehož rodina patří mezi oběti holocaustu. „Jako jediný ze sedmnácti členů naší rodiny se vrátil můj otec, kerý mě počal až po návratu z Terezína. Nikdy o tom doma nehovořil, nikdy,“ vyprávěl.

„My jsme tím židovstvím nijak nežili, když to řeknu upřímně, protože matka byla německé národnosti, otec židovské a tak nějak se to tlouklo. Otec se uzavřel. Když jsem se ho ptal na Terezín, neřekl ani slovo. Až když jsem sám jel do Terezína, provedli mě místem a ukázali mi i palandu, kde otec ležel. To jsem poté týden nemluvil,“ dodal.

V Milevsku je v současnosti odhaleno prvních dvacet kamenů za dvacet zmizelých sousedů. Další budou přibývat, celkem jich bude 96.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související