Romové napadli majitele objektu českobudějovického nízkoprahového centra

20. květen 2009

K nepříjemnému incidentu došlo před pár dny u nízkoprahového zařízení V.I. P. ve Skuherského ulici v Českých Budějovicích. Do slovního i fyzického střetu se dostali návštěvníci tohoto klubu, mladí Romové, a majitel objektu, v němž zařízení sídlí. Nikdo ze zúčastněných nebyl zraněn.

Vedení nízkoprahového klubu ale vyvolalo diskusi o tom, jak by zařízení pro děti a mladé lidi, kteří nemají kde smysluplně trávit volný čas, mělo dál fungovat.

Vedoucí klubu V. I. P. Petra Podzimková nastínila další postup: "Když chceme, aby tu ten klub byl, tak uděláme něco pro ostatní. Třeba uklidíme ulici nebo něco podobného s měsíční frekvencí. Aktuálně jsme to řešili týdenním uzavřením klubu a pozměněním pravidel, do kterých jsme dodali udržování pořádku v širším okolí. Všechny upozorňujeme, aby se chovali slušně a při odchodu z klubu se rozešli."

V. I. P. klub ve Skuherského ulici má fungovat jako místo setkávání pro děti ulice, pro mladé lidi, kteří nemají kde trávit svůj volný čas. V zařízení jsou jim k dispozici například počítače nebo kulečník, mají tu i prostor pro učení a psaní úkolů.

Václav Fál, majitel objektu, v němž klub sídlí a zároveň účastník zmíněného incidentu, s dalším směřováním klubu souhlasí a nabízí pomoc při další práci s dětmi ulice, které do klubu docházejí: "Promluvíme s lidmi z komunity, o kterých si myslíme, že by mohli mít nějaký vliv na mládež. Pokusíme se je získat pro práci s ní, protože dětem nemůžeme nabídnout jen zábavu, ale také i nějakou povinnost."

Spustit audio