Roste poptávka po kvalitním kompostu. Pomoci má nová kompostárna u skládky odpadu v Libci u Jičína

19. leden 2024 08:25

Odpadové hospodářství, to je aktuální téma po celý rok - a i my se něj zaměříme. Konkrétně na bioodpad na Jičínsku. Poptávka o jeho ukládání roste, stejně jako zájem o certifikovaný kompost. Stávající kompostárna u skládky Libec v Popovicích, která patří městu Jičín, už kapacitně ani technicky nevyhovuje.  

Redaktorka Vlaďka Wildová se o tom přesvědčila přímo u kompostárny, kde oslovila Jana Zachovala, vedoucího odpadového hospodářství Technických služeb města Jičína a ekonoma společnosti Miloslava Frýbu.

Kapacita kompostárny na skládce Popovice - Libec, kam směřuje veškerý směsný odpad z jičínských katastrálních území, by se mohla rozšířit. Rada města Jičína schválila cenovou nabídku od společnosti Sweco a.s. na zpracování projektové dokumentace na úpravu vstupního areálu skládky včetně kompostárny.

Dokumentace bude obsahovat úpravu ploch u stávajících objektů na skládce, odvedení povrchových vod a umístění nových plechových objektů.

Čtěte také

Dále navrhne výstavbu nového zázemí pro pracovníky skládky, přemístění váhy, způsob kompostování v provětrávacích boxech a řešení cesty okolo kompostárny.

Skládka odpadu v Libci u Popovic, o kterou se starají Technické služby města Jičína, je zrakům veřejnosti dobře skryta. Lidé mnohdy ani netuší, jak už je velká. „Proto sem také byla situována, aby byla skryta,“ dodává ekonom jičínských technických služeb Miloslav Frýba.

„Když se rozhodovalo o jejím vzniku, tak se vycházelo z geografických záznamů. Je tady totiž naprosto nepropustné jílové podloží. Vývojem doby se měnily normy a teď je celá skládka zafóliovaná i proti výtoku skládkové vody.“

Odpadový „pomník“ u Popovic krajinu nehyzdí

Kopec, který ukrývá mnohá svědectví o naší civilizaci, působí díky ozeleněným úbočím úhledně a obklopuje ho les. V dohledné době dozná úprav i vršek skládky.

Na skládce komunálního odpadu v Libci

„Kapacita je dnes ještě zhruba 75 tisíc tun, ale chystáme její navýšení o dalších až 30 tisíc tun a tím prodloužení její životnosti minimálně do roku 2030 až 2033. Nejde o rozšíření plochy, ale o zvýšení nivelety v nejvyšším bodě až o tři metry,“ vysvětluje Jan Zachoval a ukazuje, kudy povede nová přístupová cesta na skládku. Vznikne objízdná trasa a nákladní auta se pak na vrchol dostanou plynulým stoupáním.

Čtěte také

Při pohledu na skládkový „kopec“ zaujme komínek, který ční vzhůru. „To je plynová fléra, odplynění skládky. Ani dnes totiž nejsme schopni zamezit tomu, že v komunálním odpadu jsou i biosložky. Tím docház k tvorbě metanu, proto tyto fléry, jinak také hořáky, čas od času zapálíme, abychom se zbavili zbytkového plynu. Podle rozborů a měření je ho minimum, proto se nám nevyplácí plyn skladovat pro další využití.“

S Janem Zachovalem a s Miloslavem Frýbou procházíme současným skládkovým areálem v Libci, zdravíme umělého čápa, trpaslíka, Cipíska, i plastové náklaďáky, které kopec nespolkl, protože zdejší zaměstnanci z těchto nálezů vytvořili svébytná zákoutí.

Je možné, že už za dva roky by to tady, ve vstupní části, i v kompostárně mohlo vypadat úplně jinak. Změna je život a v ekologii to platí dvojnásob. Nová kompostárna by tedy mohla v areálu skládky komunálního odpadu Libec na Jičínsku výhledově začít sloužit v roce 2025.

Skládku provozuje příspěvková organizace Technické služby města Jičína. Zařízení slouží pouze pro potřeby města. Stávající kapacita kompostárny je nedostačující, nehledě na vysokou poptávku po ukládání bioodpadu a po certifikovaném kompostu.

Zamýšlený projekt kompostárny neznamená rozšíření skládky na nové plochy, naopak spočívá v reorganizaci celého prostoru, díky čemuž se uvolní dostatek prostoru uvnitř areálu. Kompostárna také bude muset získat nové strojní vybavení, minimálně tedy drtič a třídící síta, avšak pravděpodobně i svozový vůz.

V kompostárně na bioodpad v Libci

Díky projektu se kapacita kompostárny navýší z 1500 tun na 3500 tun za rok. Budou se moci zapojit i okolní obce a firmy, a začne produkce substrátu a kompostu, které mohou být nabízeny k prodeji či odběru. Tyto záležitosti jsou věcí budoucích rozhodnutí.

Spustit audio

Související