Rozdýchat a rozvolnit stresovou adventní dobu je často opravdová výzva, myslí si sestra karmelitka sv. Terezie

11. prosinec 2022

„V adventu býváme přepracovaní a nervózní. A teď je to zas tady a nějak to patří i k výzvě předvánočního období. Potřebujeme klid, potřebujeme zastavení a ztišení. Ale zároveň možná o to ostřeji vnímáme, že to tak není a nejde. Že je náš život zapletený do práce, do požadavku běžného života,“ říká vysokoškolská pedagožka a karmelitka sv. Terezie Denisa Červenková.  

Čtěte také

„Dokonce i to, co by nám přirozeně mělo pomáhat – zejména vztahy, ve kterých žijeme a ze kterých bychom měli čerpat posilu pro náš život – tak i ty se někdy zauzlí, až se nám úplně stáhne hrdlo nebo žaludek v tom všem.“

„Najít si způsob, jak tu dobu rozvolnit, je velmi těžké. Jak to rozdýchat – a často je to opravdová výzva. Ale myslím, že to je spíš zostřené vědomí toho, že se potřebujeme zastavit, než že by objektivně mělo jít o náročnější období,“ dodává.

Celé Hovory Evy Hůlkové najdete v audiozáznamu.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.