Rozhodnutí antimonopolního úřadu je záminkou pro otevírání protihazardní vyhlášky a návrat automatů, míní Kordová Marvanová

16. leden 2024

Pražská koalice Spolu, Piráti a STAN jedná o novele vyhlášky, která před třemi lety zakázala výherní automaty. „Antimonopolní úřad konstatoval, že má zhruba 15 významných chyb a Praha kvůli tomu už dostala jednu pokutu a další budou pravděpodobně následovat,“ vysvětluje pražský zastupitel David Vodrážka (ODS), proč je potřeba vyhlášku novelizovat. Senátorka Hana Kordová Marvanová (zvolena za Spolu) s tím nesouhlasí. „Antimonopolní úřad tady postupuje nezákonně,“ tvrdí.

Podle Kordové Marvanové je rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pouze záminkou pro otevírání protihazardní vyhlášky, aby se automaty do Prahy těsně před tím, než skončí jejich licence v kasinech, znovu vrátily.

Čtěte také

„I z debat v koalici a také od opozice jednoznačně zní, že se mají vrátit automaty. Nicméně antimonopolní úřad nijak nezpochybnil plošný zákaz automatů, ale pouze to, že většina městských částí má nulovou toleranci hazardu.

My jsme konzultovali tuto záležitost s tehdejším vedením ÚOHS a proti znění nebyly žádné námitky,“ naznačuje senátorka a zastupitelka (nestranička za Spolu pro Prahu), která v roce 2020 vyhlášku zakazující provozování automatů v Praze připravovala.

„Z toho, co slyším od paní zastupitelky, se mi úplně ježí vlasy. Protože ona nás celou dobu ubezpečovala, že vyhláška z roku 2017 se musí změnit, aby Praha nedostávala pokuty, aby nová vyhláška zhojila tehdejší výhrady antimonopolního úřadu. Jako zastupitel jsem hlasoval pro, ale v žádném případě jsem netušil, že odbornice na právo, paní doktorka Marvanová, nás uvede v omyl a vlastně nás nažene do pasti,“ konstatuje Vodrážka, který je také starostou Prahy 13.

Chtějí využít rozhodnutí úřadu

Připomíná, že antimonopolní úřad rozhodl, že Praha musí zaplatit pokutu v souhrnné výši i s minulou vyhláškou zhruba pět milionů korun.

Čtěte také

„A pokutu můžeme dostávat opakovaně. Ty peníze platí všichni občané Prahy. Zároveň se může stát, že na všechny zastupitele, kteří pro ni hlasovali, bude uplatňována škoda. Čekat na verdikt Správního soudu nejde, protože to nemá odkladný účinek. A divím se, že právnička paní doktorka Marvanová k tomuto vyzývá,“ naznačuje.

Kordová Marvanová opakuje, že zákaz automatů, který pražští zastupitelé odhlasovali v roce 2020 a nyní v plné míře nabyde účinnosti, antimonopolní úřad nezpochybnil.

„Za toto rozhodnutí Praha nedostala žádnou pokutu. Takže pan starosta Vodrážka a další představitelé jednak Spolu a jednak opozice, zejména ANO, chtějí naopak využít rozhodnutí antimonopolního úřadu, které se týká nějaké jiné otázky než automatů, k tomu, aby byl přednesen návrh, aby byla otevřena vyhláška a zrušilo se rozhodnutí o plošném zákazu automatů,“ míní.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio