Rozloučili jsme se s Ampem Fiddlerem, skromným to (nejen) funkovým velikánem

11. leden 2024

Prvním letošním vysíláním se jako jedno z pojítek neslo téma spoluprací a tak jsme představili spoustu hudebního materiálu, který by nevznikl, pokud by své síly nespojilo hned několik umělců. A taky jsme nemohli nevzpomenout na nedávno zesnulého klávesáka, zpěváka a producenta Ampa Fiddlera.

Dnešní otvírák vyhrál Le Commandant Couche-Tôt a jeho rok a půl stará záležitost Lose It. Tady si ji můžete dát i instrumentálně.

Na kompilaci Family Affair Vol. 3 se sešla celá řádka zajímavých muzikantů. My jsme pro vysílání vybrali spolupráci JKriva, Saucy Lady a Tortured Soul na skladbě Better Than Her, ale vy si třeba vyberte jinou oblíbenou. 

Sofia Rubina má pro vás do nového roku jasný vzkaz v podobě jejího singlu Be Good, ke kterému vznikl i obrazový doprovod. 

Vzpomínáme na nedávno zesnulého Ampa Fiddlera a pokud si chcete dát jeho tvorbu, kterou vydával v tomto tisíciletí, pak zamiřte třeba sem.

Pravidelná rubrika Groove Window představila projekt Clusterfunk trojice Ric Wilson, Chromeo a A-Trak, jemuž vyšla eponymní deska loni v březnu. Tady ji máte k poslechu.

První album roku 2024 vydala zpěvačka Martha High, spolu s Grey and the Hit Me Bandem a věnuje se jazzu a blues, jak ostatně napovídá i jeho název Jazz and Blues.

Playlist dílu najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.