Ručičky, ty už jsou třešinkou na dortu. Hodinář Marek dokončuje hodiny ve věži kunratického kostela

12. říjen 2023

Věž kostela v Kunraticích na Frýdlantsku bude po mnoha letech opět ukazovat správný čas. Slavnostní spuštění kostelních hodin bude v sobotu 14. října 2023 a my jsme byli u dokončovacích prací.

Historický hodinový stroj z roku 1879, který se ve věži kostela v Kunraticích před lety zastavil, má za sebou kompletní rekonstrukci. Půl roku práce s ním strávil turnovský restaurátor věžních hodin a hodinář Jan Marek a redaktor Jaroslav Hoření měl možnost s ním do věže kostela zavítat jen pár dnů před slavnostním spuštěním hodin.

„Tady jsme zavěsili kladku a tahali jsme to šachtou nahoru přes kladku, tou šachtou, co prochází závaží dolů, do schodů jsme to nosili jen do prvního patra, dohromady asi 250 kilogramů“ popisuje Jan Marek, jak do věže části hodinového stroje dostávali.

Dokončovací práce hodinového stroje začínají kontrolou a vypadá to, že to klape. „Klape to dobře, to jsem rád, že stroj chodí, automatické natahování automaticky natahuje, a teď už se to jen učeše všecko, a máme hotovo,“ říká spokojeně.

K hodinám se ještě musí přidat ručičky. „To už je taková třešinka na dortu, to už je odměna. Pro mě je to radost, když přijdu a vidím, že stroj po několika dnech, co byl spuštěný, bez problémů funguje. Vím, že budu mít klidné spaní, a že když k něčemu ještě dojde, protože to se někdy stává, je to přeci jenom starý stroj a chvilku trvá, než si to všechno tak jako sedne, ale že tady s tím žádný starosti nebudou…,“ doufá hodinář.

Na věžních hodinách je ještě další práce, bicí stroje jsou zatím odstavené, ale do budoucna se plánuje, že by se zprovoznily i ty. Provaz se závažím je jen na jednom bubnu, další dva jsou na odbíjení. „Ty teď nejsou v provozu. Jeden odbíjecí stroj je čtvrťový, ten odbíjí čtvrtě, každou čtvrtku jednou, v půl dvakrát, ve tři čtvrtě třikrát, v celou hodinu čtyřikrát. Jakmile odbije čtyřikrát tu celou hodinu, spouští se hodinový bicí stroj a ten odbije hlubším tónem příslušný počet hodin,“ vysvětluje Jan Marek.

Kolik práce na opravě věžních hodin bylo? Jak se daří propojovat staré a nové, tedy starý stroj s novými technologiemi? A co všechno provoz věžních hodin ovlivňuje? Poslechněte si reportáž z kostelní věže v Kunraticích.

Spustit audio

Související