„Ruská válečná lodi, jdi do...", vzkazuje už i ukrajinská poštovní známka. Lidé ji pořizují pro vnuky jako svědectví o době

Není to sice Modrý Mauritius, ale takový zájem o poštovní známku už asi dlouho nebyl. Známka, kterou vydala ukrajinská pošta, odkazuje na hrdinství obránců Hadího ostrova. Ti se počátkem invaze odmítli vzdát ruské válečné lodi. Populární známka se prodávala na jediném místě v centru Kyjeva, kde na ni každý den čekaly stovky lidí. Mezitím se arch šesti známek prodává na inzertních serverech za více než 10 tisíc korun.

Je 8 hodin ráno. Pošta tady hlavním náměstí v Kyjevě na Majdanu otevírá až za dvě hodiny, ale fronta lidí, kteří tady stojí je už dlouhá nejméně 200 metrů. Vede na konec bloku na náměstí, doleva po ulici až nahoru k parku.

Na známku vyobrazující ukrajinského vojáka, který stojí na břehu a zvedá prostředníček na křižník Moskva, se na Ukrajině stály dlouhé fronty

Jurij vysvětluje, že chce známku schovat pro svoje děti, aby prý jednou věděly, co se v naší době na Ukrajině dělo.

Zdvižený prostředníček

Známku, na kterou se stálo v mnohahodinové frontě, vydala ukrajinská pošta v milionovém nákladu. Odkazuje na hrdinství obránců Hadího ostrova, kteří se hned na začátku ruské invaze odmítli vzdát ruské válečné lodi. Vyobrazuje ukrajinského vojáka, který stojí na břehu a na křižník Moskva zvedá prostředníček. Na známce je už okřídlený výrok: „Ruská válečná lodi, jdi, slušně řečeno k šípku“.

Když potom Ukrajinci loď potopili, stal se ze známky doslova hit. Jak říká Jurij, Moskva byla vlajková loď ruské Černomořské flotily, a když šla ke dnu, stala se symbolem ukrajinského vítězství. Jurij dodává, že doufám, že se jednou podaří vyhnat Rusy i z Krymu. 

Jen filatelistickou vášní to nebude

Je půl šesté odpoledne a známka došla. Před poštou se shromáždilo, respektive zůstalo z té fronty, několik desítek lidí, a teď právě za doprovodu policie vyšel poštovní zřízenec, který říká, že zítra známka zase bude během dopoledne ji přivezou a kdo chce, tak si ji může objednat.

Paní Antonína stála ve frontě osm hodin. Teď zapisuje na seznam svoje jméno a telefonní číslo; přijde si pro ni další den. Takový zájem o známku ještě nikdy neviděla. Na Ukrajině je ale prý mnoho filatelistů. Když opáčím, že ten obrovský zájem není asi vyvolán filatelistickou vášní, připouští, že chce známku pro své vnuky na památku.

Fronta lidí se den ode dne prodlužovala, až se ukrajinská pošta rozhodla prodej na přepážce ukončit a nabízet posledních sto tisíc na svých webových stránkách. Tam se ale zatím zájemci pouze dočtou, že o spuštění oficiálního internetového obchodu budou včas informováni.

autoři: Jaromír Marek , aka
Spustit audio

Související